Петак, 25. новембар 2011.

Oдржано јавно слушање на тему “Интерресорна сарадња и механизми подршке жртвама насиља“

Поводом обележавања Међународног дана борбе против насиља над женама, Одбор за равноправност одржао је данас јавно слушање на тему „Интерресорна сарадња и механизми подршке жртвама насиља“.


Јавно слушање је отворила председница Одбора за равноправност полова Гордана Пауновић-Милосављевић истичући да су насиље над женама, проституција и трговина женама алармантни проблеми нашег друштва и да ће данашње јавно слушање допринети снажнијој интерресорној сарадњи и механизмима подршке жртвама насиља. Председница Одбора нагласила је да Одбор за равноправност полова има одличну сарадњу са Саветом за родну равноправност, као и са владиним и невладиним сектором.

Државна секретарка у Министарству рада и социјалне политике и председница Савета за родну равноправност Снежана Лакићевић нагласила је да је јуче у Влади усвојен Општи протокол о поступању и сарадњи установа, органа и организација у ситуацијама насиља над женама у породиции партнерским односима, као и да Министарство започиње кампању Не окрећи леђа насиљу- пријави га. Овај протокол садржи препоруке Конвенције Савета Европе. Лакићевић је истакла да је ове године 46 жена изгубило живот због насиља, а да су два припадника МУП-а убијена при интервенцији у сузбијању насиља над женама.

Директорка Управе за родну равноправност, Наталија Мићуновић говорила је о неопходности успостављања интерресорне сарадње и развоју механизама подршке жртвама насиља и похвалила је медијску кампању и одличну сарадњу са Одбором.

Саветник у Министарству унутрашњих послова, Славица Радовановић нагласила је да МУП од 2006. године обучава кадрове за сузбијање насиља и спроводи Стратегију о сузбијању насиља.Такође је истакла да МУП поседује неколико модула за сузбијање насиља, и да сарађује са Аутономним женским центром, УНДП-ом, Владом Краљевине Норвешке, извршним већем АП Војводине и многим другим организацијама.

Станислава Оташевић испред Центра за промоцију здравља жена представила је Посебан протокол – инструмент заштите жена изложених родно условљеном насиљу који има за циљ повећање стопе пријава насиља,смањење броја убистава и повећања броја осуђених.Протокол дефинише процедуре у здравственим установама, улогу здравствених радника у пружањупомоћи жртвама насиља и примере добре праксе, изјавила је Оташевић.

Учешће у дискусији су узели и Силвија Крањц испред Центра за социјални рад Сомбор, начелник саобраћaјне полиције Милан Глумац, проф. др Зорица Мршевић испред Факултета за европске политичко-правне студије, координторка УНДП-а Весна Јарић, начелница Одељења за права лица са инвалидитетом у стручној служби заштитника грађана Драгана Грабовица, Зорана Антонијевић испред Мисије ОЕБС у Србији,као и народни посланици Донка Бановић, Милица Војић-Марковић, Злата Ђерић, Јелена Будимировић и Милетић Михајловић.

Учесници јавног слушања су се сложили да је потребно и даље јачати сарадњу са независним регулаторним телима, невладиним сектором и подизати свест о насиљу над женама.Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1