25. јун 2019. Народни посланици Драган Шормаз и Гордана Чомић на 61. пленарној седници

25. јун 2019. Народни посланици Драган Шормаз и Гордана Чомић на 61. пленарној седници

Уторак, 25. јун 2019.

LXI пленарна седница Конференције парламентарних одбора за питања Уније парламената Европске уније

Делегација Одбора за европске интеграције учествовала је на 61. пленарној седници Конференције парламентарних одбора за питања Уније парламената Европске уније (КОСАК), која је организована у оквиру парламентарне димензије председавања Румуније Савету Европске уније, 24. и 25. јуна 2019. године, у Букурешту.


У Делегацији Одбора за европске интеграције били су чланови Одбора Драган Шормаз и Гордана Чомић. На Пленарној седници су учествовале делегације одбора за европске послове националних парламената држава чланица, држава кандидата за чланство у Европској унији, специјални гости и представници европских институција.

Учесници су водили дискусију у оквиру четири сесије: Достигнућа румунског председавања Савету Европске уније, Изгледи међународних трговинских односа Европске уније; будући односи између Европске уније и Уједињеног краљевства у контексту „Брегзита“, Европски простор образовања као фактор обликовања и јачања јединственог тржишта и Економија заснована на иновацијама, технолошком напретку и друштвеном утицају Европске уније; улога националних парламената у подстицању „Нове економије” Европске уније.

Шеф делегације Драган Шормаз обратио се присутнима у току прве сесије. Честитао је Румунији на председавању Савету Европске уније. Поставио је питање зашто се успорава процес европских интеграција Западног Балкана, у контексту тога, питао је зашто Северна Македонија и Албанија нису започеле преговоре о приступању Европској унији и зашто ће Србија, која има пет припремљених преговарачких поглавља, можда отворити највише два, у току румунског председавања Савету ЕУ. Указао је на важност отварања преговарачких поглавља због подстицања реформи у областима на које се односе. Део свог излагања, посветио је Дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине, Дијалогу који се одвија под окриљем Европске уније. Указао је да је Дијалог прекинут због тога што је Приштина увела таксе од 100 одсто на робу из централне Србије. Подсетио је да Београд спроводи у потпуности Бриселски споразум док Приштина ништа није учинила, да Заједница српских општина још увек није успостављена. Изразио је наду да ће Европска унија дати пуну подршку у решавању овог проблема како не би настала нестабилност у региону.

На пленарној седници су усвојени Доприноси и закључци LXI КОСАК и представљен је 31. двогодишњи Извештај.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3