10. фебруар 2016.  Cастанак Женске парламентарне мреже и Инцест Траума Центра

10. фебруар 2016. Cастанак Женске парламентарне мреже и Инцест Траума Центра

Среда, 10. фебруар 2016.

Cастанак Женске парламентарне мреже и Инцест Траума Центра

Женска парламентарна мрежа одржала је у сарадњи са Инцест Траума Центром – Београд састанак на којем је представљена иницијатива за вршење надзора од стране Народне скупштине Републике Србије над спровођењем законских мера за спречавање ретрауматизације деце која су преживела сексуално насиље, од стране Инцест Траума Центра – Београд.


Представнице Инцест Траумa Центра – Београд истакле су да се велики недостаци налазе у Кривичном законику и да истом фале одредбе које би заштитиле најбоље интересе деце која су била изложена сексуалном насиљу, као и да је неопходно да се обезбеди једнака кривичноправна заштита деце без обзира на узраст, од нула до 18 година.

Истраживања Инцест Траума Центра такође су показала да у 88% случајева деце која су преживела сексуално злостављање буду испитивана у судници, уз омогућавање окривљеном да непосредно испитује дете, да се у 21% случајева деца испитују у кабинетима, а свега у 4,7% случајева у посебно опремљеним просторијама намењеним за изјаве деце.

Душица Попадић, директорка Инцест Траума Центар истакла је да се иницијатива за вршење надзора од стране Народне скупштине Републике Србије над спровођењем законских мера за спречавање ретрауматизације деце која су преживела сексуaлно насиље, залаже за доношење заштитних мера као што је удаљење починиоца из породичног домаћинства, смањење броја саслушања детета током процеса кривичног поступка, јер је тренутна пракса да се дете саслушава пет и више пута. Иницијатива такође подржава да се вођење поступака сведе на најдуже 12 месеци, које у просеку у Републици Србији траје три године и три месеца, и да се спроведе забрана ширења информација које могу угрозити идентитет детета-жртве, посебно одавање информација медијима.

Дубравка Филиповски, координаторка Женске парламентарне мреже предложила је у име групе да се иницијатива проследи и Министарству правде и затражи формирање радне групе која би се бавила питањем заштите деце која су претрпела сексуално насиље. Њен предлог је и да Инцест Траума Центар заједно са Заштитником грађана представи иницијативу и Одбору за права детета, Одбору за здравље и породицу и Одбору за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу, како би се проширила мрежа за подршку иницијативе.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
петак, 7. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја