Среда, 12. мај 2004.

9. седница Одбора за здравље и породицу

Одбор за здравље и породицу одржао је Девету седницу 12. маја. Председавао је др Паја Момчилов, председник Одбора.


Одбор за здравље и породицу одржао је Девету седницу 12. маја. Председавао је др Паја Момчилов, председник Одбора.

Чланови Одбора усвојили су следеће закључке поводом представке везане за реформу Трансфузиолошке службе Србије:

1. Реформа Трансфузиолошке службе Србије, онако како је најављена на званичном сајту Министарства здравља, није добро осмишљена и неодржива је (крв се прикупља у целој Србији, транспортује се, обрађује и тестира у три центра и централизовано одлучује колико, коме и где је потребна. Да ли ће крв стићи благовремено здравственим установама зависи од тренутних метеоролошких услова, стања на путевима, техничког одржавања возила итд.).

2. Трансфузилози нису у довољној мери упознати са најављеном реформом нити су у њу укључени. Препорука Одбора за здравље и породицу је да би сви предлози решења реформе Службе требало да добију позитивно мишљење Транфузиолошке секције Српског лекарског друштва.

3. Рад и опстанак Националног центра за фракционисање плазме добијене обрадом крви добровољних давалаца, при Институту за трансфузију крви Србије, не сме бити доведен у питање.

4. Не сме се преко јавних набавки опреме за Трансфузиолошку службу прејудицирати будућа реформа службе.
(До сада обављене јавне набавке из донаторских средстава усмеравају се искључиво на установе у Београду, Новом Саду и Нишу).

5. Влада Републике Србије, преко ресорног министарства, дужна је да у најкраћем року утврди истинитост тврдњи о ненаменском трошењу буџетских средстава у Министарству здравља у 2002. години.

6. Влада Републике Србије дужна је да утврди истинитост навода датих представнику Европске агенције за реконструкцију да је Институт увозио радиоактивну плазму из Украјине и прерађивао је у лекове за хуману употребу.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
петак, 8. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја