Понедељак, 22. фебруар 2016.

85. седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава

Чланови Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава размотрили су, на седници одржаној 22. фебруара, Предлог закона о изменама и допунама Закона о пореском поступку и пореској администрацији, у начелу, Предлог закона о потврђивању Уговора између Републике Србије и Републике Кореје о избегавању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и Предлог закона о потврђивању Уговора између Републике Србије и Великог Војводства Луксембург о избегавању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и на имовину.


Наташа Ковачевић, помоћник министра финансија истакла је, образлажући Предлог закона о изменама и допунама Закона о пореском поступку и пореској администрацији, да је основни разлог за његово доношење стварање услова да порески обвезници одложе плаћање дуга по повољнијим условима. Наиме, са досадашњих 24 месеца уз грејс период од 12 месеци, рок се помера на 60 месеци без грејс периода. Порески обвезници не морају имати обезбеђење уколико дуг износи 200.000 динара за физичка лица, односно 1,5 милиона динара за правна лица, додала је Ковачевић. Камата која се плаћа је у висини референтне каматне стопе, а новина је и то да уколико се репрограмиране рате плаћају на време, сваких 12 месеци омогућен је отпис 50 одсто камате на плаћени део дуга. Такође, Пореска управа два пута годишње објављује листу дужника, а наплата дуга се сада може реализовати и продајом ствари, навела је Ковачевић.

Након краће расправе, у којој је чланове Одбора интересовало посебно отписивање камате на сваких 12 месеци, Одбор је једногласно прихватио Предлог закона о изменама и допунама Закона о пореском поступку и пореској администрацији, у начелу.

Предлог закона о потврђивању Уговора између Републике Србије и Републике Кореје о избегавању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и Предлог закона о потврђивању Уговора између Републике Србије и Великог Војводства Луксембург о избегавању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и на имовину односе се на стварање услова за избегавање двоструког опорезивања наших резидената у Кореји и Луксембургу и њихових резидената у Србији и на постизање већег нивоа пореске сарадње пореских управа, с тим да је другим Предлогу закона обухваћен и порез на имовину.

Након расправе, чланови Одбора једногласно су прихватили оба предлога закона.

Седници је председавао председник Одбора Верољуб Арсић, а седници су присуствовали чланови и заменици чланова ОдбораОливера Пешић, Момо Чолаковић, Драгољуб Зиндовић, Милош Тошанић, Соња Влаховић, Золтан Пек, Горан Ковачевић, Сузана Шарац, Зоран Бојанић и Владимир Маринковић.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Понедељак, 22. фебруар 2016. | 85. седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава 22.02.2016.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3