30. мај 2019. 76. седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава

30. мај 2019. 76. седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава

Петак, 31. мај 2019.

76. седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава

Чланови Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава одржали су 30. и 31. маја 2019. године, 76. седницу ван седишта у Крушевцу, на којој им је представљен Извештај о ревизији финансијских извештаја и правилности пословања Града Крушевца и ефекти спроведених препорука ДРИ.


Првог дана рада 30. маја, седници су присуствовали градоначелница Града Крушевца Јасмина Палуровић, као и председник Државне ревизорске институције др Душко Пејовић са сарадницима.

Градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић је у поздравном обраћању члановима Одбора и представницима ДРИ, изразила задовољство што се седница овог одбора одржава у Крушевцу. Указала је да је од 2015. године Град Крушевац увео програмско буџетирање, као и да је од 2018. године уведено исказивање родних индикатора, у складу са постепеним увођењем родно одговорног буџетирања.

Градоначелница Крушевца је навела да су, претходне године, приликом припреме буџета, консултовани грађани месних заједница, као и да је о нацрту буџета за 2019. годину спроведена јавна расправа.

Палуровић је члановима Одбора указала и да од 2018. године, градски одборници преко јавног буџетског портала могу да прате процес припреме и извршења локалног буџета и да активније учествују у његовом креирању и додала да је план да тај портал постане доступан свим грађанима.

Председник ДРИ др Душко Пејовић је навео да је Крушевац један од градова који је пример напретка у раду након сарадње са ДРИ и изнео је очекивања да ће и овогодишња ревизија то потврдити. Члановима Одбора детаљно је представио резултате ревизије финансијских извештаја и правилности пословања Града Крушевца, као и ефекте спроведених препорука ДРИ.

У наставку рада, размотрен је Извештај Пододбора за разматрање извештаја о обављеним ревизијама Државне ревизорске институције о разматрању секторских извештаја Државне ревизорске институције. Секторске извештаје представили су ревизори ДРИ, а Пододбор је предложио Одбору да их прихвати, што су чланови Одбора и учинили.

У наставку рада, 31. маја, Одбор је размотрио Извештај о раду Државне ревизорске институције за 2018. годину, који је образложио председник ДРИ др Душко Пејовић.

Он је члановима Одбора детаљно представио спроведене ревизије, изражена мишљења и дате закључке о тим ревизијама, посебно се осврнувши на изражена негативна мишљења. Указао је на укупно утврђене грешке и неправилности, које су утврђене у поступцима ревизије. Пејовић је представио и предузете мере субјеката ревизије у 2018. години, на основу препорука које је ДРИ дала 2017. године.

Након расправе, чланови Одбора утврдили су Предлог закључка поводом разматрања Извештаја о раду Државне ревизорске институције за 2018. годину, који упућују Народној скупштини на разматрање и усвајање.

Ова седница Одбора одржана у оквиру пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине, друга фаза“, који спроводе Програм Уједињених нација за развој (УНДП) и Народна скупштина Републике Србије, а финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ).

Седници је председавала председница Одбора др Александра Томић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Горан Ковачевић, Милан Лапчевић, Зоран Бојанић, Србислав Филиповић, Соња Влаховић, Тања Томашевић Дамњановић, Душко Тарбук, Зоран Деспотовић и Момо Чолаковић.


Одбори везани за ову активност


Фото галерија


Видео (2)

Четвртак, 30. мај 2019. | 76. седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава 30.05.2019.

Петак, 31. мај 2019. | наставак 76. седнице Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава 31.05.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
субота, 31. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја