Среда, 13. фебруар 2019.

63. седница Одбора за спољне послове

На седници одржаној 13. фебруара, чланови Одбора за спољне послове размотрили су Извештај о раду Министарства спољних послова за период од 1. маја 2018. године до 1. фебруара 2019. године.


Извештај је представио први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, који је истакао да Народна скупштина помаже, не само Министарству, већ и држави, у спровођењу спољне политике и похвалио њену међународну активност.

Он је навео да је Извештај подељен по секторима Министарства, којима руководе помоћници министра, и посебну пажњу посветио делу који се односи на мултилатералу. Дачић је истакао да се преко међународних организација рефлектује наша борба за очување територијалног интегритета. Он је навео да Србија остаје при дефинисаним спољно-политичким циљевима, а то су очување територијалног интегритета земље, чланство у ЕУ, сарадња у региону и сарадња са најутицајниjим и другим државама света. Посебну пажњу министар је посветио раду мисија у УН, ОЕБС, ПССЕ, Унеско и Интерпол имајући у виду сарадњу са чланицама на спречавању учлањења тзв. Косова. Он је детаљно информисао чланове Одбора о активностима које су предузете у циљу наставка одржавања седница СБ УН на којима се разматра извештај генералног секретара о стању на КиМ и закључио да ће се ови извештаји разматрати и даље. Он је поновио да многе земље трпе директне притиске САД по питању признавања Косова, посебно земље Латинске Америке међу којима су Парагвај, Еквадор, Уругвај или Бразил, и навео да ће се наставити јачање дипломатских односа са њима, али и са земљама карипског и пацифичког света. Министар је најавио доношење Закона о спољним пословима, за који је изразио наду да ће га Народна скупштина усвојити до краја ове године. Он је укратко представио и рад сектора за билатералу и регион, али и конкретне активности сектора за конзуларне послове.

По окончању расправе, чланови Одбора прихватили су Извештај о раду Министарства спољних послова за период од 1. маја 2018. године до 1. фебруара 2019. године.

Чланови Одбора усвојили су и пет иницијатива за посете, констатовали редовне активности сталних делегација, усвојили извештаје о реализованим посетама, констатовали реализоване остале контакте и констатовали промене у саставу ПГП са Венецуелом и ПГП са Грузијом.

Седници је председавао председник Одбора проф. др Жарко Обрадовић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Љиљана Малушић, Душица Стојковић, Јован Палалић, Маја Мачужић Пузић, Стефана Миладиновић, Ђорђе Косанић, др Милорад Мијатовић, Наташа Михаиловић Вацић, Дубравка Филиповски и Марија Обрадовић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Среда, 13. фебруар 2019. | 63. седница Одбора за спољне послове 13.02.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
субота, 31. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја