Петак, 25. јануар 2019.

61. седница Одбора за спољне послове

На седници одржаној 25. јануара, чланови Одбора за спољне послове размотрили су годишње извештаје о активностима сталних делегација Народне скупштине у међународним парламентарним институцијама за 2018. годину.


Председник Одбора проф. др Жарко Обрадовић истакао је да Народна скупштина има 11 делегација у међународним институцијама, као и да је мало познато у каквим условима оне делују и раде. Од 11 организација, у осам имамо статус пуноправног члана, у једној смо у статусу прикљученог члана (ПС НАТО), а у две имамо статус посматрача (ПС Франкофонија и ПС ОДКБ) истакао је председник Обрадовић, који је додао и да број чланова у делегацијама варира од два до осам. Обрадовић је навео и да је свака делегација подигла ниво и резултате рада, што су међународне организације препознале и одлучиле да своја заседања одржавају у Београду. Он је тако најавио и одржавање 141. скупштине ИПУ у октобру ове године у Београду.

У наставку рада, активности делегација којима су шефови, представили су Александра Томић (ПССЕ), Драган Шормаз (ПС НАТО), Јадранка Јовановић (ПС Франкофоније), Александар Чотрић (ИСП), Милован Дрецун (ПС ОДКБ) и члан делегације у ИПУ др Санда Рашковић Ивић.

Након расправе, Одбор је прихватио све поднете извештаје.

На овој седници размотрен је и Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Уједињених Арапских Емирата о изменама и допунама Споразума између Владе Републике Србије и Владе Уједињених Арапских Емирата о укидању виза за носиоце дипломатских и службених/специјалних пасоша, који је члановима Одбора представио представник Министарства спољних послова в.д. помоћника министра Аца Јовановић.

Овај Споразум закључен је у циљу развијања билатералних односа Србије и УАЕ, повећања економске и свеукупне сарадње двеју земаља. Он је усклађен са одредбама типских споразума о укидању виза и конкретно ће омогућити безвизни режим и за наше грађане, имајући у виду да је Србија основним споразумом укинула визе за грађана УАЕ, навео је Јовановић.

Након расправе, чланови Одбора прихватили су Предлог закона.

Чланови Одбора усвојили су пет иницијатива за посете, констатовали редовне активности сталних делегација, усвојили извештаје о реализованим посетама и констатовали реализоване парламентарне и остале контакте.

Чланови Одбора формирали су ПГП са Мјанмаром и за председника изабрали народног посланика Неђа Јовановића.

Седници је председавао председник Одбора проф. др Жарко Обрадовић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Љиљана Малушић, Душица Стојковић, Драган Шормаз, Јован Палалић, Јелена Вујић Обрадовић, Тијана Давидовац, Маја Мачужић Пузић, Никола Савић, Стефана Миладиновић и др Санда Рашковић Ивић, као и народни посланици који нису чланови Одбора Александар Чотрић, мр Јадранка Јовановић, Милован Дрецун и др Александра Томић.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Петак, 25. јануар 2019. | 61. седница Одбора за спољне послове 25.01.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31