Среда, 13. фебруар 2019.

51. седница Одбора за европске интеграције

Одбор за европске интеграције је, на седници одржаној 13. фебруара 2019. године, размотрио Извештај о спровођењу Националног програма за усвајање правних тековина ЕУ (НПАА), за треће тромесечје 2018. године.


Извештај је представила помоћница министра за европске интеграције Ксенија Миленковић, која је подсетила да је Извештај усвојен на седници Владе и објављен на сајту Министарства за европске интеграције, према стандардној процедури. Она је истакла да су показатељи из базе прописа националног програма за трећи квартал 2018. године нажалост најлошији у односу на све остале квартале са 13 одсто успешности у односу на утврђене обавезе у погледу усвајања законских и подзаконских аката. Укупан проценат испуњености НПАА за 2018. годину износи 41 одсто и обухвата сва четири квартала, као и накнадно испуњене обавезе, навела је Миленковић. Она је додала да се наставило са извештавањем у погледу административних капацитета и да је примећено да тај проблем постоји на нивоу целе државе и показује да тренутни капацитети у институцијама у пословима европских интеграција нису довољни, како за спровођење НПАА, тако и за спровођење читавог процеса приступања ЕУ. Она је навела и да Министарство није задовољно овим резултатима, те је иницирало разговоре са представницима релевантних институција са циљем да се утврде разлози за низак ниво успешности, како би се дошло до начина на који би се степен успешности повећао. Оно на шта је указано на састанку са ресорним институцијама јесте да су саме институције приметиле да тешкоће представљају административни капацитети, измене у правним тековинама ЕУ и процес превођења прописа, навела је Миленковић. Она је подсетила чланове Одбора да су ови елементи познати Министарству, те је Министарство става да је потребно да институције поведу рачуна о циљевима и плановима које су саме дале, а да је Министарство на располагању за сваку помоћ.

Помоћница министра за европске интеграције навела је и да се за 2019. годину не планира ревизија НПАА, јер за тиме нема потребе, већ је потребно фокусирати се на примену и подизање степена испуњености. Она је додала и да је извештај за четврти квартал 2018. године у процедури за усвајање на седници Владе.

Тања Мишчевић, шефица преговарачког тима Србије за приступање ЕУ поновила је незадовољство процентом из трећег квартала и навела да НПАА као национални програм прати у реалном времену све што се догађа у преговарачком процесу. Она је подсетила да ће ова година бити година споријег развоја услед избора за ЕП, али да без обзира на то законодавни процес није успорио, посебно за Поглавље 24 у вези азила и миграција, као и у односу на заштиту животне средине и безбедност хране.

Мишчевић је известила чланове Одбора о току преговарачког процеса истакавши да је план Србије био да се до краја прошле године Европској комисији представе сва поглавља која су без мерила, што је учињено већ половином године. Тренутно су спремне три преговарачке позиције за поглавља без мерила и то за поглавља 27, 28 и 3, а почела је и расправа за Поглавље 11, иако за исто нисмо још позвани да представимо позицију, навела је Мишчевић. Она је још једном поновила да административни капацитети постају озбиљан проблем, имајући у виду да је велики број људи напустио државну управу, али да је једно од решења проблема ново запошљавање.

По завршетку расправе Одбор је једногласно усвојио Извештај о спровођењу Националног програма за усвајање правних тековина ЕУ (НПАА), за треће тромесечје 2018. године.

У наставку рада, чланови Одбора одредили су делегацију Одбора и датум посете Одбору за европске послове и контролу европских фондова Народне скупштине Републике Бугарске.

Посета ће се обавити у периоду од 19. до 21. марта 2019. године, а у делегацији ће бити чланови Одбора Звонимир Ђокић, Жарко Мићин и Александар Шешељ.

Одбор је одлучио и да ће се 15. Конференција парламентарних одбора за европске интеграције/питања земаља учесница у Процесу стабилизације и придруживања у Југоистичној Европи – КОСАП, чији је домаћин Одбор за европске интеграције Народне скупштине, одржати 14. и 15. априла 2019. године у Београду.

Седници је председавала заменица председника Одбора Елвира Ковач, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Звонимир Ђокић, Весна Марковић, Крсто Јањушевић, Вера Јовановић, Оливера Пешић, Гордана Чомић, Дубравка Филиповски, Драган Вељковић, мр Дејан Раденковић и Душица Стојковић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Среда, 13. фебруар 2019. | 51. седница Одбора за европске интеграције 13.02.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
уторак, 7. фебруар

Цео календар догађаја