Понедељак, 26. новембар 2018.

49. седница Одбора за европске интеграције

На седници Одбора, одржаној 26. новембра 2018. године, чланови Одбора за европске интеграције разматрали су, у начелу, Предлог царинског закона, Предлог закона о изменама и допунама Закона о радном времену посаде возила у друмском превозу и тахографима, Предлог закона о изменама и допунама Закона о патентима и Предлог закона о радијационој и нуклеарној сигурности и безбедности.


Предлог царинског закона образложила је Снежана Карановић, в. д. помоћника министра у Министарству финансија, истакавши да је циљ доношења овог закона усклађивање са Царинским законом ЕУ, имајући у виду да је Република Србија недавно отворила Поглавље 29 – Царинска унија, и да је на Нацрт предлога закона Европска комисија дала позитивно мишљење.

Овим Предлогом закона уређују се општа правила и поступци који се примењују на робу која се уноси и износи из царинског подручја Републике Србије. Потпуна имплементација овог закона у ЕУ, имајући у виду да постоји потреба за развојем нових ИТ система и надоградњом постојећих у циљу спровођења законских захтева, је планирана до 31. децембра 2018. године.

Предлог закона о изменама и допунама Закона о радном времену посаде возила у друмском превозу и тахографима образложио је Десимир Десница представник Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре истакавши да се предложеним законом повећава безбедност саобраћаја на путевима као и безбедност учесника у саобраћају. Такође, предложеним изменама и допунама, предложени закон се усклађују са директивама ЕУ.

Предлог закона о изменама и допунама Закона о патентима образложио је Саша Лазовић, помоћник министра за технолошки развој у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, истакавши да је кључни циљ доношења овог закона усклађивање са директивама и прописима ЕУ.

Предлог закона о радијационој и нуклеарној сигурности и безбедности образложио је помоћник директора Агенције за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије Бранко Брајић, који је том приликом истакао да је циљ доношења овог закона увођење нових стандарда у спровођењу мера заштите од јонизујућих зрачења, нуклеарне и радијационе сигурности и безбедности, успостављање стриктног и целовитог надзора над изворима јонизујућих зрачења и нуклеарним објектима, радијационим делатностима и нуклеарним активностима, као и над управљањем радиоактивним отпадом. Нови закон доноси се у циљу достизања већег нивоа заштите здравља појединаца, становништва и животне средине, сада и убудуће, од штетног дејства јонизујућих зрачења и усклађивања законодавства Републике Србије са правним тековинама ЕУ, истакао је Брајић.

Након конструктивне расправе, чланови Одбора су, већином гласова, предложили Народној скупштини да прихвати предлоге закона, у начелу.

Седници је председавао председник Одбора Ненад Чанак, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора Душица Стојковић, Милорад Хаџи Стошић, Гордана Чомић, Весна Марковић, Драган Шормаз, Крсто Јањушевић, мр Дејан Раденковић, Звонимир Ђокић, Вера Јовановић и Дубравка Филиповски.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Понедељак, 26. новембар 2018. | 49. седница Одбора за европске интеграције 26.11.2018.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
петак, 18. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја