Понедељак, 16. новембар 2015.

46.седница Одбора за европске интеграције

На 46. седници, одржаној 16. новембра, чланови Одбора за европске интеграције упознали су се са Извештајем Европске комисије о напретку Србије за 2015. годину, који је представио Мајкл Давенпорт, шеф Делегације ЕУ у Србији.


Шеф Делегације ЕУ истакао је да овогодишњи Извештај Европске комисије детаљније говори о препорукама, и ове године Комисија даје јасну поруку свима, и Србији и земљама чланицама Европске уније, да се залаже за отварање првих преговарачких поглавља у децембру. Давенпорт је подсетио да је Европска комисија дала препоруку пре годину дана за отварање првих поглавља. У том тренутку је била реч о Поглављу 32, међутим тада није било консензуса међу земљама чланицама за отварање поглавља, који сада постоји. Он је истакао да се у Извештају наводи напредак у припреми акционих планова за поглавља 23 и 24, и истиче напредак у дијалогу Београда и Приштине, тако да се очекује отварање преговора за Поглавље 35. У Извештају је указано да је Влада остварила напредак у имплементацији амбициозних реформи и да Европска комисија схвата резултате економских реформи, поздравља напоре Србије на унапређењу регионалне сарадње и билатералних односа по питању помирења у региону, истакао је Давенпорт. С обзиром да је кључна тема стратегије проширења ЕУ реформа јавне управе, Извештај поздравља свеобухватни план реформе јавне управе и наглашава циљеве који се морају остварити у наредних годину дана. Такође, у Извештају се констатује шта све треба урадити како би се обезбедила пуна слобода изражавања и реформа медија, достигла пуна равноправност у друштву, и позива Влада да уложи напор у сарадњу са независним регулаторним телима, додао је Давенпорт. Такође, у Извештају се поздравља мирно одржавање Параде поноса у Београду 2015.године, констатује се тежина терета који подноси Србија по питању мигрантске кризе и поздравља начин на који је Србија до сада реаговала. У Извештају се наглашава и да је Србија важан партнер у спољној политици ЕУ, која очекује сарадњу са Србијом по овом питању, навео је Давенпорт. Он је подсетио да се у Извештају наглашава улога Народне скупштине у успостављању дијалога између Владе и цивилног сектора по питању европских интеграција, посебно када је у питању сарадња са Европским конвентом.

У расправи која је уследила чланови Одбора поздравили су позив Европске комисије за отварање првих преговарачких поглавља, а интересовале су их и препоруке у одређеним областима. Разговарало се о указивању ЕК на употребу хитног поступка при доношењу закона, напретку у области правосуђа, борбе против корупције, слободи медија, транспарентности у вођењу јавних предузећа, реформи јавне управе, али и поглављима 35, 23 и 24 и друго.

Седници су присуствовали студенти Факултета политичких наука, Правног и Економског факултета.

Седници је председавао Александар Сенић, председник Одбора.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
петак, 7. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја