Четвртак, 27. септембар 2018.

44. седница Одбора за европске интеграције

Одбор за европске интеграције је, на седници одржаној 27. септембра 2018. године, размотрио Извештај о преговорима о приступању Републике Србије Европској унији током председавања Републике Естоније (јун–децембар 2017) и Извештај о спровођењу Националног програма за усвајање правних тековина ЕУ (НПАА), за друго тромесечје 2018. године.


Шеф Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије ЕУ проф. др Тања Мишчевић истакла је, представљајући Извештај о преговорима о приступању Републике Србије Европској унији током председавања Републике Естоније (јун–децембар 2017), да исти представља оно што је урађено у току председавања Естоније, које је за нас било изненађење. Наиме, у том периоду отворена су четири преговарачка поглавља и Естонија је предвидела још једну међувладину конференцију, а све то је изненађујуће имајући у виду да питање проширења није било приоритет председавања и представљало је увод у промену овог питања, истакла је Мишчевић. Председавање Бугарске, од кога се много очекивало, донело је позитивне промене, јер је проширење поново постало приоритет, одржан је Самит, а Европска комисија је представила Стратегију. У том периоду отворена су и поглавља 33 и 13, навела је Мишчевић. Она је додала да се процес преговора одвија конзистентним током, што су ова два председавања и потврдила. Навела је да је процес могао да буде и бржи, али је у међувремену израђен документ о напретку у владавини права, касније је дат и извештај о процени напретка, што је кључно за затварање поглавља, а закључак је да је напретка било, али да он може бити бољи, на чему Србија континуирано ради. Мишчевић је чланове Одбора упознала и са променама у Преговарачком тиму, и то оних чланова који су у њему по својој функцији, као и о сарадњи са Министарством за европске интеграције. Шефица Преговарачког тима навела је да се ради на припреми два преговарачка поглавља и то о саобраћајној политици и о трансевропским мрежама, као и припреми за две међувладине конференције. Она је такође навела да је Немачка приметила напредак у Поглављу 23, што је министарки за европске интеграције Јадранки Јоксимовић потврдио у разговору немачки амбасадор у Србији.

Након расправе, чланови Одбора прихватили су једногласно Извештај о преговорима о приступању Републике Србије Европској унији током председавања Републике Естоније (јун–децембар 2017).

Помоћница министарке за европске интеграције Ксенија Миленковић представила је Одбору Извештај о спровођењу Националног програма за усвајање правних тековина ЕУ (НПАА), за друго тромесечје 2018. године. Она је навела да је у марту 2018. године усвојен ревидирани НПАА по коме је рок за потпуно усклађивање домаћег законодавства са правним тековинама ЕУ 2021. година, као и да ће се извештавање о усаглашавању вршити квартално. Новина која је уведена је то што НПАА, поред стандардне методологије, има и два нова елемента, а то су извештавање о административним капацитетима и њихово појачавање и финансијско упутство о ефектима о усвајању и примени прописа из НПАА, које су заједнички израдили Министарство за европске интеграције и Министарство за финансије, навела је Миленковић. Она је додала да је степен испуњености у другом тромесечју 27 одсто, чиме Министарство није задовољно, те је указано министарствима на поштовање рокова за спровођење планова које су сами себи зацртали. Међутим, Миленковић је истакла да је добро што постоји позитиван тренд, јер ако се гледа степен испуњености НПАА од марта ове године до данас, он износи 52 одсто, а просек кашњења институција у погледу испуњености је један квартал. Миленковић је додала да је у изради Извештај за трећи квартал, који ће бити упућен Влади на усвајање, као и да очекује да сва министарства покажу пуну посвећеност обавезама.

Након расправе, чланови Одбора прихватили су једногласно и Извештај о спровођењу Националног програма за усвајање правних тековина ЕУ (НПАА), за друго тромесечје 2018. године.

На седници је члановима Одбора пренета молба министарке за европске интеграције Јадранке Јоксимовић да се одржи једна тематска седница Одбора на којој би био представљен полугодишњи извештај о напретку у преговорима Србије и ЕУ.

Седници је председавао председник Одбора Ненад Чанак, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Оливера Пешић, Звонимир Ђокић, Драган Вељковић, Александар Стевановић, Жарко Мићин, Весна Марковић, Ивана Николић, Дубравка Филиповски, Хаџи Милорад Стошић и Гордана Чомић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Четвртак, 27. септембар 2018. | 44. седница Одбора за европске интеграције 27.09.2018.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5