Среда, 28. јул 2021.

40. седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава

На седници Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, одржаној 28. јула 2021. године, чланови Одбора разматрали су следеће тачке дневног реда:


  1. Разматрање Финансијског плана Народне банке Србије за 2021. годину, који је поднела Народна банка Србије;
  2. Разматрање Извештаја о раду Савета гувернера Народне банке Србије за период 1. јул - 31. децембар 2020. године, који је поднео Савет гувернера Народне банке Србије;
  3. Разматрање Финансијских извештаја Народне банке Србије за 2020. годину, са извештајем овлашћeног ревизора, који је поднео Савет гувернера Народне банке Србије;
  4. Разматрање Годишњег извештаја о монетарној политици за 2020. годину, који је поднела Народна банка Србије;
  5. Разматрање Годишњег извештаја о пословању и резултатима рада за 2020. годину, који је поднела Народна банка Србије;
  6. Разматрање Годишњег извештаја о стабилности финансијског система за 2020. годину, који је поднела Народна банка Србије и
  7. Разматрање Предлога одлуке о избору вицегувернера Народне банке Србије.

О тачкама дневног реда од 1. до 6. данашње седнице, говорила је гувернерка Народне банке др Јоргованка Табаковић. Табаковић је на почетку излагања упознала чланове Одбора са податком да Народна банка броји око 2.500 запослених.

Током седнице, говорила је о предузетим економским мерама за време глобалне пандемије, изазване корона вирусом. Истакла је да је Влада Републике Србије заједно са председником Републике Александром Вучићем донела адекватне и правовремене мере.
Према речима др Табаковић, Народна банка је у пуној сарадњи са другим носиоцима економске политике успела да правовременим и координираним деловањем минимизира економску штету изазвану пандемијом. Такође, предузетим мерама Народна банка Србије успела је да ниво бруто друштвеног производа из периода пре кризе, буде достигнут у рекордном року, већ у првом кварталу ове године.

Свеобухватан и благовремени пакет мера монетарне и фискалне политике допринео је да се сачувају радна места, производни капацитети привреде, као и да се спречи већи пад пословног и потрошачког поверења. Гувернерка је навела да је Србија, по питању економских активности у прошлој 2020. години, остварила међу најбољим резултатима у Европи.

Након конструктивне расправе која је уследила, чланови Одбора су прихватили Финансијски план Народне банке Србије за 2021. годину, који је поднела Народна банка Србије.

Чланови Одбора су усвојили Извештај о раду Савета гувернера Народне банке Србије за период 1. јул - 31. децембар 2020. године, Финансијски извештај Народне банке Србије за 2020. годину, са извештајем овлашћeног ревизора, који је поднео Савет гувернера Народне банке Србије, Годишњи извештај о монетарној политици за 2020. годину, који је поднела Народна банка Србије, Годишњи извештај о пословању и резултатима рада за 2020. годину, који је поднела Народна банка Србије и Годишњи извештај о стабилности финансијског система за 2020. годину, који је поднела Народна банка Србије.

Чланови Одбора су предложили Народној скупштини да прихвати Предлог одлуке о избору вицегувернера Народне банке Србије, који је поднела гувернерка, имајући у виду да вицегувернеру др Ани Ивковић истиче мандат. Гувернерка Народне банке Србије упутила је предлог председнику Народне скупштине да се поново изабере др Ана Ивковић за вицегувернера, на период од шест година.

Седници је председавала др Александра Томић, председница Одбора, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Зоран Томић, Горан Ковачевић, др Милорад Мијатовић, Марина Мирковић, Соња Влаховић, Ана Чарапић, доц. др Михаило Јокић, Адријана Пуповац, Зоран Бојанић и Оливера Пешић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Среда, 28. јул 2021. | 40. седницa Oдбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава 28.07.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31