15. децембар 2015. Учесници заједничке седнице

15. децембар 2015. Учесници заједничке седнице

Уторак, 15. децембар 2015.

39. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова

Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова и Одбор за одбрану и унутрашње послове, одржали су 15. децембра, заједничку седницу на којој су се чланови Одбора упознали са Нацртом закона о јавном окупљању, који је доставило Министарство унутрашњих послова.


Председница Одбора за одбрану и унутрашње послове Марија Обрадовић, поздрављајући присутне, оценила је да је овај Нацрт закона од фундаменталног значаја за остваривање Уставом загарантованог права грађана, права на окупљање.

Мехо Омеровић, председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова указао је на значај оваквих дискусија, које омогућавају независним државним органима и представницима невладиних организација да изнесу примедбе и мишљења на одређене текстове закона пре него што као предлог закон уђе у скупштинску процедуру, а у циљу израде што квалитетнијих законских решења.

Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Јана Љубичић истакла је да је идеја Министарства унутрашњих послова да се кроз овакву врсту дискусија сачини што бољи текст закона и оценила да велики број присутних учесника указује на значајно интересовање за ову област. Она је подсетила присутне да је право на слободно окупљање грађана било регулисано Законом о окупљању који је усвојен још 1992. године као и да је Уставни суд у априлу одредбе постојећег закона о јавом окупљању грађана прогласио неуставним, а нови још није донет, додајући да у Србији од 9. октобра постоји правни вакуум у области прописа о јавним скуповима. Љубичић је истакла да је од 10. октобра до 30. новембра, и поред правног вакуума, у Србији одржано 15.600 јавних скупова, као и да је од 28. априла 2014. до 30. новембра ове године у Србији одржано 102.707 јавних скупова, указујући на неопходност да се нови закон донесе што пре.

Наташа Милидраговић из Министарства унутрашњих послова упознала је чланове oдбора са Нацртом закона о јавном окупљању. Она је навела да је овај Нацрт сачињен након што је првобитна верзија прошла јавну расправу и истакла да се предложени Нацрт закона не бави само правом, већ садржи и технички део, који одређује обавезе организатора. Милидраговић је навела да су одредбе Нацрта закона, у односу на првобитни текст поједностављене, као и да се окупљањем сматра сваки скуп на коме је више од 20 особа које желе да изразе социјална, политичка и друга опредељења. Она се сложила са државном секретарком Љубичић да је значајно да се закон, донесе што пре, обзиром на настали правни вакуум.

Током дискусије, коментаре на Нацрт закона о јавном окупљању су поред чланова два одбора дали Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић, заменик Заштитника грађана Милош Јанковић, председница Асоцијације слободних и независних синдиката Ранка Савић, као и представници цивилног сектора.

Седници су председавали Мехо Омеровић, председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова и Марија Обрадовић, председница Одбора за одбрану и унутрашње послове, а присуствовали су чланови Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова и чланови Одбора за одбрану и унутрашње послове Љиљана Малушић, Биљана Илић Стошић, Миланка Јевтовић Вукојчић, Сузана Шарац, Дубравка Филиповски, Владица Димитров, Љибушка Лакатош, Стефана Миладиновић, Аида Ћоровић, Елвира Ковач, Бојан Костреш, Александар Марковић, Ненад Николић, Зоран Бабић, Милош Тошанић, Марко Ђуришић и Јасмина Обрадовић.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Уторак, 15. децембар 2015. | 46. седница Одбора за одбрану и унутрашње послове заједно са 39. седницом Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова 15.12.2015.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1