Среда, 5. децембар 2018.

39. седница Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације

Чланови Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације су, на седници од 5. децембра, размотрили извештаје о раду Министарства трговине, туризма и телекомуникација од октобра 2017. до октобра 2018. године.


Чланови Одбора прихватили су предлог председнице Одбора Катарине Ракић да се обави заједничка расправа о свим извештајима.

Најважније активности Министарства, према ресорима, представили су Ирини Рељин, Марија Вучинић и Милан Добријевић.

Говорећи о електронским комуникацијама Ирини Рељин је истакла да је у извештајном периоду донет Закон о електронским комуникацијама, као системски закон важан за индустрију, као и преко 40 подзаконских аката. Рељин је представила и остала законска решења која су у припреми, а посебно је нагласила доношење стратегије електронских комуникација до 2023. године, која обухвата анализу стања ове области у Србији. Рељин је представила пројекте на којима је Министарство радило, а међу којима је најзначајнији пројекат изградње широкопојасних система.

Марија Вучинић представила је активности Министарства у области поштанског саобраћаја у извештајном периоду са посебним освртом на доношење Закона о поштанским услугама. Такође, као важан сегмент рада Вучинић је навела изузимање употребе печата код привредних субјеката, доношење стратегије реализације поштанских услуга у Србији, као и потписивање колективног уговора за запослене у ЈП Пошта Србије.

Милан Добријевић представио је активност Сектора за информационо друштво, а пре свега законодавну активност, где је као најважнију активност навео доношење Закона о електронском пословању и серије подзаконских аката, који су омогућили коришћење електронског потписа и печата. Такође, истакао је да је омогућено и чување електронских докумената, а у плану је увођење услуге електронске доставе докумената. Добријевић је истакао да је донет и акциони план за развој информатичког друштва, као и сет прописа који ће подстаћи дигитализацију у Србији. У изради су нов закон о електронској трговини и нов закон о трговини, како би се олакшало пословање. Када су у питању велики инфраструктурни пројекти Добријевић је истакао пројекат „Повезане школе“, који се реализује у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, као и пројекат широкопојасне оптичке инфраструктуре у руралним пределима, док је Министарство остварило и успешну сарадњу са САНУ.

Након расправе чланови Одбора прихватили су Извештај о раду Министарства трговине, туризма и телекомуникација за период од 1. октобра до 29. децембра 2017. године, Извештај о раду Министарства трговине, туризма и телекомуникација за период од 1. јануара до 31. марта 2018. године, Извештај о раду Министарства трговине, туризма и телекомуникација за период од 1. априла до 30. јуна 2018. године и Извештај о раду Министарства трговине, туризма и телекомуникација за период од 1. јула до 30. септембра 2018. године.

Седници је председавала Катарина Ракић, председница Одбора.

Седници су присуствовали следећи чланови и заменици чланова Одбора: Далибор Радичевић, Снежана Б. Петровић, Оливера Пешић, др Данијела Стојадиновић, Јасмина Каранац, Драган Јовановић, Ивана Николић и Горан Ковачевић.

Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Среда, 5. децембар 2018. | 39. седница Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације 05.12.2018.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
четвртак, 13. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја