Понедељак, 4. март 2019.

39. седница Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду

На седници, одржаној 4. марта, чланови Одбора размотрили су више предлога закона који се налазе на дневном реду Прве седнице Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2019. години.


Чланови Одбора водили су обједињену расправу о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о средствима за исхрану биља и оплемењивачима земљишта, Предлогу закона о изменама и допунама Закона о безбедности хране, Предлогу закона о изменама и допунама Закона о средствима за заштиту биља и Предлогу закона о изменама и допунама Закона о здрављу биља, које је поднела Влада.

Члановима Одбора предлоге закона образложио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић. Министар је истакао да су сви предлози закона прошли јавну расправу и да су упућени у скупштинску процедуру у новембру месецу, прошле године. О Предлогу закона о изменама и допунама Закона о безбедности хране, Недимовић је истакао да ће Министарство ове године посебну пажњу посветити овом питању, с обзиром на отпочињање преговара о поглављу 12, које се односи на безбедност хране, ветеринарску и фитосанитарну политику, али да то није основни, нити једини разлог за доношење измена и допуна овог Предлога закона. Овим законом јасно се дефинише подела надлежности између Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарства здравља у погледу контроле робе која се налази у малопродајним објектима, речено је на седници. Министар је истакао и да се овим Предлогом закона Дирекцији за националне референте лабораторије обезбеђује референтност, како би била једна врста контролног механизма за све остале акредитоване лабораторије за контролу хране. Што се тиче Предлога закона о изменама и допунама Закона о средствима за заштиту биља, на седници је речено да ће се Предлогом закона пре свега регулисати проблеми регистрације препарата за заштиту биља, а такође је најављено увођење института за заштиту биља. Предлогом закона о изменама и допунама Закона о здрављу биља, дефинишу се сви субјекти у области здравља биља који чине фитосанитарни систем Републике Србије. У циљу што успешније реализације задатака у области здравља биља ближе се дефинишу субјекти у области здравља биља, обавезе и одговорности наведених субјеката, као и услови и начин уступања послова, истакао је министар.

Након дискусије чланови Одбора усвојили су сва четири предлога закона, а на Предлог закона о изменама и допунама Закона о безбедности хране, чланови Одбора поднели су и своја четири амандмана.

На седници чланови Одбора размотрили су могућности брже исплате подстицаја Управе за аграрна плаћања. Председник Одбора је истакао да је био у Влади Републике Србије, с обзиром да је Одбор разматрао одлуку да се подстицаји брже исплаћују, да новца за подстицаје има довољно и да би Влада могла да одобри одређени стручни кадар за рад у Управи, који би обрадио велики број пристиглих захтева.

Седници је председавао председник Одбора Маријан Ристичевић, а присуствовали су и чланови и заменици чланова Одбора Марјана Мараш, Младен Лукић, Олена Папуга, Жарко Богатиновић, Верољуб Матић, Милорад Мирчић, Радован Јанчић, проф. др Миладин Шеварлић, Милија Милетић, Огњен Пантовић, Звонимир Ђокић, Тијана Давидовац и Арпад Фремонд.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Понедељак, 4. март 2019. | 39. седница Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду 04.03.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2