Понедељак, 4. март 2019.

37. седница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику

Чланови Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику су на седници од 4. марта 2019. године размотрили у начелу Предлог закона о угоститељству и Предлог закона о туризму.


Предлоге закона о угоститељству и о туризму представио је др Мирослав Кнежевић, државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација који је навео да се оба предлога закона доносе у складу са достигнутoм новом развијености туризма и угоститељства, посебно имајући у виду да је прилив од туризма достигао 1.317 милиона евра. Такође, ови закони се доносе ради усклађивања, како са директивама ЕУ, тако и са националним законодавством, односно, са Законом о инспекцијском надзору и Законом о општем управном поступку, али и Националном стратегијом развоја туризма.

Када је реч о Предлогу закона о угоститељству, Кнежевић је истакао да је основни циљ борба против сиве економије и унапређење пословног амбијента за она физичка лица која пружају угоститељске услуге смештаја. Од сада они ће моћи да послују без посредника и сами пријављују госте, као и да буду паушално опорезовани. Ово је пре свега важно за домаћинства у домаћој радиности, навео је Кнежевић. Он је додао да се, са друге стране, уводи и електронска евиденција гостију и креира систем е-туриста, односно, централни информациони систем који ће омогућити бољу координацију и генерисаће податке за даље креирање политике у туризму. Тај сервис ће за издаваоце бити бесплатан, што је важно за сеоска туристичка домаћинства, истакао је Кнежевић. Он је навео и да је казнена политика пооштрена, посебно за оне који имају третман нерегистрованих субјеката.

Предлог закона о туризму ће омогућити бољу координацију актера у јавном и приватном сектору и усагласити нове промоције и планирања, истакао је Кнежевић. Предлогом се дају шира овлашћења за проглашење туристичког простора и додатно штите права потрошача у туризму, тако што ће агенције имати додатне услове који ће осигурати путника, а што се огледа у депоновању депозита од стране агенције. Циљ је заштита, како туриста, тако и саме делатности, истакао је Кнежевић. Уводе се и подстицајне мере, тако да ће се осим ваучера, давати кредити са субвенционисаном каматном стопом, подстицати унапређење енергетске ефикасности и еколошких стандарда, подстицати дигитализација и иновације у туризму и угоститељству, као и саобраћајна повезаност са тржиштима од значаја за српски туризам. И код овог Предлога закона је пооштрена казнена политика, такође за оне који имају третман нерегистрованих субјекта.

Након расправе чланови Одбора прихватили су, већином гласова, оба предлога закона у начелу.

У наставку рада чланови Одбора одлучили су да др Александра Томић и проф. др Владимир Маринковић буду представници Одбора на Регионалној радионици за парламентарце из земаља Централне и Источне Европе, Централне Азије и Кавказа, која ће се одржати у Бечу, од 27. до 29. маја ове године.

Седници је председавала председница Одбора Снежана Б. Петровић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора и то: Снежана Р. Петровић, Горица Гајић, Студенка Ковачевић, Зоран Бојанић, проф. др Владимир Маринковић, др Александра Томић, Томислав Љубеновић, Ана Чарапић, Станислава Јаношевић, Снежана Пауновић и Јелена Мијатовић.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Понедељак, 4. март 2019. | 37. седница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику 04.03.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
четвртак, 2. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја