Петак, 21. фебруар 2020.

36. седница Одбора за контролу служби безбедности

Одбор за контролу служби безбедности на 36. седници одржаној 21. фебруара 2020. године разматрао је и једногласно усвојио Извештај Генералног инспектора служби Министарства одбране о извршеном ванредном надзору у Војнобезбедносној агенцији над законитошћу примене посебних поступака и мера за тајно прикупљање података.


Поступајући по захтеву Одбора Генерални инспектор служби извршио је ванредни надзор у Војнобезбедносној агенцији над применом свих поступака и мера за прикупљање тајних података и доказних радњи, чијом евентуалном применом би се могло доћи до садржаја комуникације.

У поступку ванредног надзора Генерални инспектор служби утврдио је да према бившем министру одбране господину Драгану Шутановцу и главном уреднику „Недељника“, господину Вељку Лалићу, Војнобезбедносна агенција није примењивала посебне поступке и мере којима би се могли прикупити подаци из међусобне комуникације. Приликом овог надзора није установљена незаконита примена посебних поступака и мера, нити било каква злоупотреба у том смислу, тј. установљено је да се мере примењују искључиво у складу са законом и о томе на правилан начин воде евиденције.

Имајући у виду да су се у јавности појавиле инсинуације у којима је директно министар одбране Републике Србије оптужен за незаконито остваривање увида у електронске комуникације одређеног медија и бившег министра одбране, који је индиректно указао и на могућност да је ово дело почињено преко Војнобезбедносне агенције, Одбор за контролу служби безбедности захтевао је од Генералног инспектора служби Министарства одбране да у складу са законским овлашћењима изврши хитан ванредни надзор законитости примене посебних поступака и мера за тајно прикупљање података од стране Војнобезбедносне агенције и да, у најкраћем могућем року, своје налазе достави Одбору за контролу служби безбедности.

Чланови Одбора подсећају да је у овом сазиву Одбор за контролу служби безбедности, у складу са својим законским овлашћењима реализовао 11 надзорних посета службама безбедности од тога четири посете Војнобезбедносној агенцији. Од наведене четири посете Војнобезбедносној агенцији две су реализоване у Дирекцији ВБА у Београду, једна у центру ВБА у Новом Саду и једна у центру ВБА у Краљеву. Током надзорних посета Војнобезбедносној агенцији чланови Одбора извршили су надзор над законитошћу примене посебних мера и поступака прописаних Законом о Војнобезбедносној агенцији и Војнообавештајној агенцији, као и надзор над законитошћу примене овлашћења Војнобезбедносне агенције у спровођењу посебних доказних радњи прописаних Закоником о кривичном поступку. Чланови Одбора, методом случајног узорка, остварили су непосредан увид у документацију у окончаним предметима и установили да припадници Војнобезбедносне агенције поступају професионално, у складу са законом прописаним процедурама и да у надзираним случајевима није било неправилности.

Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
уторак, 7. фебруар

Цео календар догађаја