Уторак, 26. фебруар 2019.

36. седница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику

На седници Одбора, одржаној 26. фебруара, размотрене су следеће информације и извештаји министарстава:


 1. Информација о раду Министарства привреде за период април–јун 2018. године;
 2. Информација о раду Министарства привреде за период јул–септембар 2018. године;
 3. Информација о раду Министарства привреде за период октобар–децембар 2018. године;
 4. Извештај Министарства привреде о стању поступка приватизације за јул 2018. године;
 5. Извештај Министарства привреде о стању поступка приватизације за август 2018. године;
 6. Извештај Министарства привреде о стању поступка приватизације за септембар 2018. године;
 7. Извештај Министарства привреде о стању поступка приватизације за октобар 2018. године;
 8. Извештај Министарства привреде о стању поступка приватизације за новембар 2018. године;
 9. Извештај Министарства привреде о стању поступка приватизације за децембар 2018. године;
 10. Извештај о раду Министарства трговине, туризма и телекомуникација за период од 1. априла до 30. јуна 2018. године;
 11. Извештај о раду Министарства трговине, туризма и телекомуникација за период од 1. јула до 30. септембра 2018. године;
 12. Извештај о раду Министарства трговине, туризма и телекомуникација за период од 1. октобра до 31. децембра 2018. године.
Информације и извештаје о раду Министарства привреде члановима Одбора образложио је државни секретар у Министарству привреде Драган Гргуровић. Он је нагласио да је од десет стратешких предузећа, седам у поступку усвајања унапред припремљене планске реорганизације или је тај план већ усвојен, за једно предузеће је потписан план о стратешком партнерству, за једно је потписан уговор о продаји имовине, а за једно предузеће је у току припрема плана реорганизације и финансијске консолидације. Гргуровић је народне посланике упознао и са реализованим инфраструктурним пројектима кроз четири програма: Програм унапређења локалне и регионалне инфраструктуре – Градимо заједно, Програм подршке развоју пословне инфраструктуре, Програм подстицања регионалног и локалног развоја и Програм стандардизованог сета услуга које спроводе акредитоване регионалне развојне агенције.

Говорећи о осталим активностима из делокруга Министарства Гргуровић је издвојио податак да се у овом тренутку у портфељу Министарства налази око 120 инвестиционих пројеката, да је посебна група за израду нацрта закона о контроли предмета од драгоценог метала припремила прву верзију нацрта тог закона, као и да је у сарадњи са Привредном комором Србије спроведена кампања подизања свести заинтересованих страна о захтевима новог правилника о безбедности дечијих игралишта.

Извештаје о раду Министарства трговине, туризма и телекомуникација Одбору су представили државни секретари Стеван Никчевић и Весна Ковач.

У оквиру најзначајнијих ставки извештаја Никчевић је издвојио податке да спољна трговина расте са значајним параметрима, превасходно извоз, што се односи и на сектор туризма, који је на нивоу Републике једна од најбрже растућих сектора. Усвојени су нови стандарди као што је лиценцирање агената у промету некретнина и туристичких водича и давање дозвола за увоз и извоз наоружања и војне опреме.

Никчевић се осврнуо на део извештаја који се односи на унапређење међународне трговине са Босном и Херцеговином и Македонијом, нагласивши да су отклоњене многе царинске баријере, па је тако са Македонијом њихов број, са постојећих 12, смањен на свега две мере, док је са БиХ са 19, смањен на четири. Он се осврнуо и на проблем који је настао након што је Приштина увела противправне таксе од 100 одсто на робу која стиже из Србије.

Државни секретар Весна Ковач информисала је чланове Одбра да је спроведена јавна расправа о Нацрту закона о робним берзама, да су припремљене прве верзије Нацрта закона о трговини и Нацрта закона о заштити конкуренције, као и да је припремљен Нацрт измена и допуна Закона о електронској трговини.

Чланови Одбора усвојили су, већином гласова, све предложене извештаје и информације дневног реда седнице.

Седници је председавала председница Одбора Снежана Б. Петровић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: др Александра Томић, Студенка Ковачевић, Станислава Јаношевић, Томислав Љубеновић, Наташа Михаиловић Вацић, Зоран Бојанић, Милимир Вујадиновић, Војислав Вујић, Снежана Пауновић, Снежана Р. Петровић и Ана Чарапић.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Уторак, 26. фебруар 2019. | 36. седница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику 26.02.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1