Четвртак, 28. јануар 2016.

36. седница Одбора за здравље и породицу

На седници Одбора за здравље и породицу, одржаној 28. јануара чланови Одбора разматрали су питање учесталих физичких напада на запослене у здравственим установама.


Председница Одбора проф. др Славица Ђукић Дејановић подсетила је присутне, отварајући седницу, на трагичан догађај који је потресао јавност 12. јануара 2016. године када је на радном месту, у Дому здравља Шабац, убијена медицинска сестра Љубинка Поповић. Она је истакла да су напади на запослене у здравству од стране пацијената и чланова њихових породица веома учестали.

„Напади на медицинско особље присутни су и у Хитној помоћи, установама примарне здравствене заштите, болницама, а испољавају се како у форми вербалног, тако и физичког напада. Неки од њих завршавају се са најтежим последицама“, рекла је председница Одбора. Она је нагласила да је данашња седница Одбора заказана са циљем да се пошаље јасна порука да је свако насиље против здравствених радника, као и насиље уопште, крајње недопустиво и да је за решавање тог проблема неопходна заједничка акција свих носилаца здравственог система, државе и друштва. „Порука је јасна, лекарима, као и свим запосленима у здравству треба да омогућимо безбедност у пружању здравствене заштите, створимо сигурну радну средину, јер се тиме побољшава и квалитет лечења пацијената“, оценила је председница Одбора.

Током седнице говорило се о успостављању највишег нивоа кривично – правне заштите здравствених радника, могућности увођења статуса службеног лица за здравствене раднике, као и превенцији насиља над њима, у циљу превазилажења овог озбиљног проблема.

Након дискусије на 36. седници Одбора за здравље и породицу усвојени су закључци.

Седници су присуствовали проф. др Берислав Векић, државни секретар у Министарству здравља, Биљана Павловић, државни секретар у Министарству правде, Милорад Тодоровић, секретар Министарства унутрашњих послова, Дејан Живаљевић из Управе полиције, као и представници Заштитника грађана, Здравственог савета Србије, Српског лекарског друштва, лекарске, стоматолошке, фармацеутске коморе Србије, Коморе биохемичара Србије, Коморе медицинских сестара и здравствених техничара Србије, Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Србије, Гранског синдиката здравства и социјалне заштите „Независност“, као и Синдиката медицинских сестара и техничара Србије и Синдиката лекара и фармацеута Србије.

Седници је председавала председница Одбора проф. др Славица Ђукић Дејановић, а истој су присуствовали чланови и заменици чланова Одбора др Бранислав Блажић, прим. др Нинослав Гирић, проф. др Милан Кнежевић, др Предраг Мијатовић, др Александар Радојевић, Владица Димитров, др Весна Ракоњац, др Драгана Баришић, проф. др Милета Поскурица, Александар Перановић, др Радослав Јовић, др Дарко Лакетић, Анамарија Вичек, др Милан Латковић и Љиљана Косорић.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Четвртак, 28. јануар 2016. | 36. седница Одбора за здравље и породицу 28.01.2016.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 17. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја