Четвртак, 7. фебруар 2019.

35. седницa Oдбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику

На седници одржаној 7. фебруара, чланови Одбора разматрали су Годишњи извештај Секретаријата Енергетске заједнице о напретку Републике Србије у имплементацији прописа из области енергетике.


На почетку седнице, директор Секретаријата Енергетске заједнице Јанез Копач, подсетио је на податак да је Енергетска заједница међународна организација, основана у октобру 2005. године, у Атини. Данас је чини ЕУ и девет уговорних страна.

Представљајући Годишњи извештај, Јанез Копач је подсетио на главне циљеве Енергетске заједнице као што су:
  1. привлачење инвестиција у производњу електричне енергије и мреже како би се обезбедило стабилно и стално енергетско снабдевање које је кључно за економски развој и социјалну стабилност;
  2. успостављање интегрисаног тржишта енергије тако што ће се омогућити прекогранична трговина енергијом и интеграција са тржиштем ЕУ;
  3. јачање сигурности снабдевања;
  4. унапређење животне средине у сектору енергетике и
  5. јачање конкуренције и стварање услова за економију обима на регионалном нивоу.
Енергетска заједница оценила је да Србија бележи добар резултат у увођењу правних тековина, навео је Копач и додао да је циљ Енергетске заједнице да се до 2050. године пређе на обновљиве изворе енергије, као и да ера угља полако остаје иза нас.

У наставку излагања упознао је чланове Одбора са законодавним оквирима и имплементацијом одређених прописа од стране уговорних страна. С тим у вези, истакао је, Србија је постигла велики успех у имплементацији у електроенергетском сектору и у сектору енергетске ефикасности, док је у сектору статистике имплементација скоро завршена. Имплементација у сектору гаса, нафте и инфраструктуре је у умереној фази.

Копач је информисао чланове Одбора о делу Извештаја који се односи на област електричне енергије, гаса, нафте, инфраструктуре, климе и на област заштите животне средине.

Разговарало се о процесу раздвајања Србијагаса и истакло се да ће се 1. октобра 2019. године тај процес окончати.

Такође, када су у питању обновљиви извори енергије, оцењено је да Србија бележи осцилације у потрошњи енергије из обновљених извора, због пораста укупне потрошње електричне енергије и да су потребна даља улагања у овој области.

На седници је говорио и Александар Антић, министар рударства и енергетике, који је представљени извештај Секретаријата Енергетске заједнице оценио позитивним, уз сугестије и препоруке за извесне корекције које би Секретаријат требало да уважи у наредном периоду. Антић је указао на висок ниво сарадње Владе Републике Србије, ресорног министарства и Секретаријата и похвалио рад Народне скупштине и ресорног одбора. Србија ће уз подршку Секретаријата уложити максималне напоре да комплетна имплементација буде успешна, навео је министар и додао да, у односу на базну 2009. годину, Србија бележи укупан раст потрошње енергије од 16 одсто, искључиво као последицу нових индустријских потрошача. Такође, Антић је навео да ће Србија у наредном периоду велики акценат ставити на стварање услова за повећање производње енергије из обновљивих извора.

На седници су говорили и директор Србијагаса и народни посланик Душан Бајатовић, председник Савета Агенције за енергетику РС Дејан Поповић и народни посланици Горица Гајић, Зоран Бојанић и Снежана Пауновић.

На крају седнице председница Одбора Снежана Б. Петровић констатовала је да је Годишњи извештај Секретаријата Енергетске заједнице размотрен шести пут, да је Србија направила велики напредак у имплементацији прописа и да се наставља даља сарадња са Секретаријатом у интересу Србије као потписнице Уговора о Енергетској заједници.

Седници је председавала председница Одбора Снежана Б. Петровић, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора др Александра Томић, Станислава Јаношевић, Студенка Ковачевић, Томислав Љубеновић, Зоран Бојанић, Горица Гајић, Милимир Вујадиновић, Снежана Р. Петровић, Војислав Вујић, Снежана Пауновић и Ана Чарапић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Четвртак, 7. фебруар 2019. | 35. седница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику 07.02.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2