Среда, 5. септембар 2018.

34. седница Пододбора за праћење стања у пољопривреди у маргиналним – најнеразвијенијим подручјима Републике Србије

На 34. седници, одржаној 5. септембра, чланови Пододбора за праћење стања у пољопривреди у маргиналним-најнеразвијенијим подручјима Републике Србије размотрили су питање рибарства у најнеразвијенијим подручјима.


Председник Пододбора Милија Милетић истакао је да су неразвијена подручја на југу земље погодно место за формирање рибњака, посебно пастрмке. Иако већ има производних капацитета у овом делу земље, Војводина ипак предњачи са рибњацима шарана, те Милетић сматра да би уз додатно ангажовање локалних самоуправа, ресорног министарства и Привредне коморе Србије, могла да се постави окосница за развој рибарства у неразвијеним подручјима на југу земље.

Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Управе за ветерину упознали су чланове Пододбора са мерама које се спроводе на подстицању рибарства. Министарство је увело три мере за развој рибарства или аквакултуре, а то су подстицај од 10 динара по 1 кг за конзумну рибу, за шта је ове године опредељено 10 милиона динара, затим подстицај за матице шарана и пастрмке у износу од 300 и 500 динара и мере подстицаја за изградњу објеката за аквакултуру у износу до 1,5 милиона динара.

Управа за ветерину поред саветодавног рада пружа подршку при регистрацији и одобравању рибњака и погона за прераду рибе. Иако рибњака има на целој територији земље, велика је разлика у развијености између југа и Војводине. На југу има рибњака, они раде, али захтевају већа улагања, а главни недостатак је тај што произведена риба мора да нађе место за прикупљање, паковање, полеђивање и превоз до места продаје. План за будућност је да се производња повећа до те мере да може да се извезе пре свега у регион, након задовољења домаћих потреба.

У расправи која је уследила чланови Пододбора разменили су мишљења са представницима Министарства и Управе пре свега о проблему пада изловљене рибе, повећаном увозу речне рибе и паду њеног извоза, након чега су једногласно закључили да се предложи локалним самоуправама да истраже потенцијале за развој рибарства и понуде исте инвеститорима.

Седници је председавао Милија Милетић, председник Пододбора, а присуствовали су чланови Далибор Радичевић, Младен Лукић и Жарко Богатиновић.

Видео (1)

Среда, 5. септембар 2018. | 34. седница Пододбора за праћење стања у пољопривреди у маргиналним – најнеразвијенијим подручјима Републике Србије 05.09.2018.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
петак, 26. април
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја