Уторак, 15. децембар 2015.

34. седница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва

На седници одржаној 15. децембра, чланови Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва упознали су се са хранитељством, као једним од видова збрињавања деце у Србији.


Председница Одбора др Весна Ракоњац истакла је да је ова седница сазвана на иницијативу Удружења хранитеља Београда, како би се чланови Одбора упознали са проблемима са којима се хранитељи суочавају. У Србији има 4.300 хранитеља и око 6.000 деце на храњеништву. Накнада за хранитеље износи 14.000,00 динара, а издржавање за свако дете износи додатних 25.000,00 динара. Хранитељство је у нашем законодавству дефинисано Породичним законом и Законом о социјалној заштити, као и низом подзаконских аката, и на данашњој седници треба да добијемо одговор на питање да ли је ова регулатива довољна и који су проблеми хранитеља, закључила је председница Ракоњац. Она је најавила да ће почетком наредне године бити одржана седница Одбора на којој ће се разговарати са представницима Центара за социјални рад, с обзиром да је буџетом за 2016.годину планирано да се број деце у институцијама максимално смањи и да се промовише институт хранитељства, додала је Ракоњац.

Војка Вујић из Удружења хранитеља Београда изнела је неколико главних проблема са којима се хранитељи сусрећу, а на првом месту је њихова неинформисаност. Хранитељи углавном не добијају све релевантне информације од Центара за социјални рад о деци која су на храњеништву, и у том случају не знају како да се носе са проблемима. Центар за породични смештај помаже хранитељима на територији Београда, али то није случај у свим срединама у Србији. Такође, хранитељи не учествују у одлукама које су важне за живот детета, а велики проблем је и моменат престанка хранитељства завршетком школовања детета и његовим осамостаљивањем. Хранитељи се залажу за успостављање института прелазне куће, што је деци подршка у првих годину дана ка осамостаљивању.

У разговору са члановима Одбора представници удружења хранитеља из више градова у Србији изнели су конкретне проблеме на релацији хранитељи, Центар за социјални рад и локална самоуправа. Изнето је низ примедби на рад појединих Центара за социјални рад и неадекватно реаговање надлежног Министарства. Указано је на бојазан хранитеља да због несугласица са Центром за социјални рад могу да изгубе лиценцу, разговарало се о регулисању питања усвојења из хранитељства, промени статуса хранитеља, проблему дискриминације деце, проблемима са прибављањем медицинске документације деце и њихове здравствене заштите, имајући у виду да су то у великом броју деца са посебним потребама. Истакнуто је да проблеми постоје на обе стране, као и да је ова седница само почетак рада на остваривању бољег положаја хранитеља у друштву.

Седници су присуствовали чланови Одбора Александра Малетић, Александар Перановић, Мирјана Драгаш, Милена Ћорилић и Шаип Камбери и заменици чланова Одбора Јездимир Вучетић, Гордана Зорин и Ана Филиповић.

Седници је председавала др Весна Ракоњац, председница Одбора.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Уторак, 15. децембар 2015. | 34. седница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва 15.12.2015.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
понедељак, 26. октобар

Цео календар догађаја