Четвртак, 3. децембар 2015.

32. седница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва

Поводом обележавања 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом, Одбор за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва и Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова одржали су заједничку седницу на тему „Инклузија особа са инвалидитетом – приступачност и оснаживање“.


Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић изразио је задовољство што има прилику да се обрати поводом обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом и пренео учесницима скупа поздраве председнице Народне скупштине Маје Гојковић. Маринковић је подсетио да су Уједињене нације 1992. године прогласиле 3. децембар Међународним даном особа са инвалидитетом, који се у Народној скупштини обележава од 2007. године.

„Сврха обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом је боље разумевање питања инвалидитета и подизање свести о истом, а задатак друштва је да направи што бољи амбијент за инклузију, приступачност и оснаживање ових особа“, истакао је Маринковић.

Он је додао да према подацима Светске здравствене организације 15 одсто особа у свету има неки вид инвалидитета, у Србији их је око 800.000, а када се зна да поред саме особе са инвалидитетом проблем има и породица чији је таква особа члан, говори се о преко милион људи у Србији који се суочавају са проблемом, где су најугроженије две категорије жене и деца. Особе са инвалидитетом суочавају се са проблемом приступачности, могућностима за школовање и касније запошљавање, те их то сврстава у стање или потенцијално стање сиромаштва, што треба да буде показатељ за креирање амбијента за економски раст и вођење одговорне социјалне политике у друштву, додао је Маринковић. Он је оценио да Србија има релативно добар законодавни оквир, док постоје проблеми у његовој примени.

„Мото Међународног дана особа са инвалидитетом – инклузија, приступачност и укључивање, није само предуслов за бољи живот, већ и императив на који треба да се одговори. Народна скупштина ће наставити да пружа подршку особама са инвалидитетом, јер ниједна земља не сме да се одриче њихових потенцијала“, закључио је Маринковић.

Љиљана Малушић, заменица председника Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова истакла је да је жеља Одбора да се ова питања посматрају са становишта поштовања људских права, на шта особе са инвалидитетом имају право, као и да ће и даље инсистирати на томе да је свака њихова дискриминација недопустива.

„Иако је питање инвалидитета постало видљиво, иако је дошло до разбијања стереотипа и предрасуда према особама са инвалидитетом, мора се више радити на питању њихове инклузије. Очекујемо данас конкретне предлоге и сугестије како да Народна скупштина и њена радна тела дају свој допринос у решавању проблема са којима се суочавају особе са инвалидитетом“, додала је Малушић.

У наставку рада помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владимир Пешић упознао је учеснике скупа са активностима Министарства, посебно Сектора заштите особа са инвалидитетом, са постигнутим резултатима и нормативним активностима. Иван Секуловић, координатор за финансијску и техничку помоћ ЕУ у Тиму за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије представио је предуслове за финансирање и програме подршке особама са инвалидитетом, а Ксенија Миленковић, в.д. директора Канцеларије за европске интеграције говорила је о питању особа са инвалидитетом из угла европских интеграција, уз осврт на преговарачка поглавља 23 и 19. Светлана Влаховић из организације Националне организације особа са инвалидитетом и Гордана Рајков из Центра за самостални живот особа са инвалидитетом Србије говориле су о остваривању инклузије у пракси, као и о политичком ангажовању особа са инвалидитетом.

У дискусији која је уследила истакнуто је да се инвалидитет може догодити било када и било коме, као и да је број људи са инвалидитетом у сталном порасту. Говорило се о законима који се односе на права особа са инвалидитетом и њиховој примени, улози Народне скупштине, процесу инклузије у пракси, опредељености власти за економски развој и стварање повољнијег амбијента зарад биље социјалне заштите и побољшавања положаја особа са инвалидитетом, о конкретним проблемима различитих група особа са инвалидитетом и друго.

Седници су присуствовали представници више удружења особа са инвалидитетом и представници NDI-a, који је подржао одржавање заједничке седнице два одбора.

Седници су председавале др Весна Ракоњац, председница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва и Љиљана Малушић, заменица председника Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Четвртак, 3. децембар 2015. | 32. седница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва заједно са 37. седницом Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова 03.12.2015.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
субота, 2. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја