Понедељак, 9. децембар 2013.

32. седница Одборa за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва

Чланови Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва су на седници од 9. децембра обавили разговор са представницима ресорних министарстава, послодаваца и синдиката, у сусрет предстојећим изменама и допунама Закона о раду.


Седници су присуствовали и у расправи са члановима Одбора учествовали сви релевантни актери за доношење измена и допуна Закона о раду: представници Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, репрезентативних синдиката - Уједињеног гранског синдиката Независност и Савеза смосталних синдиката Србије и представник Уније послодаваца Србије.
Државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике Зоран Мартиновић представио је предвиђене правце измена Закона о раду. Спровођење даље ферорме радног законодавства, повећање запослености, смањење рада на црно и побољшање привредног амбијента за стране инвестиције, циљеви су који се желе постићи изменама и допунама Закона о раду, навео је Мартиновић.
Мишљење о предвиђеним изменама и допунама Закона о раду дали су председник Уједињеног гранског синдиката Независност Бранислав Чанак и предсeдник Савеза смосталних синдиката Србије Љубосав Орбовић. Представници ових синдиката су иступили из Радне групе за израду предлога за измене и допуне Закона о раду. Они су изнели критике, сматрајући да се предвиђеним изменама и допунама Закона отежава положај радника и синдиката.
О предстојећим изменама и допунама Закона о раду говорио је и председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић, члан Радне групе за израду предлога за измене и допуне Закона о раду. Он је истакао неопходност промене Закона о раду, ради усклађености са европским законодавством.
Чланови Одбора су се током расправе детаљније информисали о појединим одредбама које су предвиђене изменама и допунама Закона о раду. Истакнуто је и да је битно да сви актери и заинтересоване стране буду укључени у процес израде радног законодавства.
Чланови Одбора су се сложили да се јавно слушање у организацији Одбора одржи одмах по окончању рада на изради тескта Нацрта закона о изменама и допунама Закона о раду.

Седници је председавла Милица Дроњак, председница Одбора.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
среда, 12. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја