Уторак, 9. јул 2019.

30. и 31. седница Одбора за контролу служби безбедности

Одбор за контролу служби безбедности, на седницама затвореним за јавност, одржаним 9. јула 2019. године, разматрао је и усвојио извештаје о раду Војнобезбедносне и Војнообавештајне агенције, за претходни период.


Чланови Одбора за контролу служби безбедности пружили су пуну подршку председнику Републике Србије Александру Вучићу, свим државним органима и службама безбедности у напорима које улажу на заштити и очувању безбедности Републике Србије и свих њених грађана. У случају убиства Оливера Ивановића, Одбор је оштро осудио покушај такозваних власти у Приштини да скрене пажњу са стварних извршилаца, налогодаваца и мотива.

Чланови Одбора оштро су осудили оркестрирану агресивну кампању, тзв. власти у Приштини, чији је крајњи циљ протеривање грађана српске националности и спречавање свих њихових веза са Републиком Србијом. Свима је јасно да је на делу стварање Велике Албаније и да се цела ова кампања води и координира из једног центра, што је ових дана доказано и намером Приштине и Тиране да формирају заједничке амбасаде. Председник Вучић је у претходном периоду упозоравао на овакав крајњи исход и Одбор очекује реакцију међународне заједнице, како на спречавању стварања етничких чистих држава у региону, тако и на заштити живота грађана српске националности на Косову и Метохији.

Како је истакнуто у дискусији, актуелна безбедносна ситуација захтева интензивно ангажовање свих државних структура као и органа безбедности Републике Србије. У том смислу, чланови Одбора пружили су пуну подршку даљем координираном и усклађеном раду служби безбедности на плану заштите националних интереса и примене безбедносно-обавештајне политике Републике Србије.

По оцени чланова Одбора, извештаји војних служби безбедности су детаљни и квалитетни и пружају свеобухватан увид у рад и резултате које су Војнобезбедносна и Војнообавештајна агенција оствариле у извештајном периоду.

Чланови Одбора за контролу служби безбедности позитивно су оценили професионално поступање и рад припадника Војнобезбедносне и Војнообавештајне агенције на остваривању приоритетних задатака у извештајном периоду и нагласили пуну подршку њиховом даљем ангажовању на реализацији тежишних задатака. Констатовано је да су војне службе безбедности у извештајном периоду све задатке из својих надлежности вршиле у складу са важећим позитивно-правним прописима, у интересу заштите безбедности Републике Србије и свих њених грађана.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2