Петак, 3. децембар 2021.

30. седница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику

На седници, која је одржана 3. децембра 2021. године, чланови Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику размотрили су Предлог закона о изменама и допунама Закона о патентима, у начелу, који је поднела Влада.


Предлог закона образложили су помоћник министара привреде Душан Вучковић и директор Завода за интелектуалну својину Владимир Марић. Представници предлагача истакли су да је у складу са наведеним Предлогом закона предвиђено да ће лек или медицински производ, који је заштићен сертификатом о додатној заштити, моћи да се производи или складишти у Републици Србији само за сврху извоза под условом да је посебним ознакама обележено паковање тог лека или медицинског производа. Ове одредбе Предлога закона примењиваће се од 2. јула 2022. године и неће се односити на сертификате који су почели да важе пре ступања на снагу овог закона. Такође, производња лека или медицинског производа може почети најраније шест месеци пре истека важења сертификата ради складиштења на територији Републике Србије како би се након истека одговарајућег сертификата ставили на тржиште Републике Србије. Сертификат о додатној заштити је територијално право и представља продужење важења патента за највише пет година.

Предлогом закона предложене су и измене одредаба Закона које уређују поступак заштите и суштинско испитивање малог патента. Предлогом закона проширен је предмет заштите малог патента, тако да се малим патентом може штитити производ, а не само решење које се односи на конструкцију неког производа или распоред његових саставних делова како је прописано важећим законом.

Након образложења и дискусије, чланови Одбора усвојили су Предлог закона о изменама и допунама Закона о патентима, у начелу.

Чланови Одбора размотрили су и Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Монголије о трговинској и економској сарадњи, који је поднела Влада. Предлог закона образложила је Маја Сикимић, в.д. помоћника министра спољних послова. Она је истакла да је овим Споразумом предвиђено унапређење трговинске и економске сарадње, као и да је створен правни основ за формирање Заједничке комисије за праћење трговинско-економске сарадње и предузимање одговарајућих активности везаних за њено даље унапређење и отклањање евентуалних препрека у њеном одвијању.

Одбор је након образложења гласао за усвајање овог Предлога закона, у целини.

Седници је председавао председник Одбора Верољуб Арсић, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора: Зоран Томић, Војислав Вујић, доц. др Илија Животић, Снежана Петровић, Весна Стамболић, Наташа Љубишић, Снежана Пауновић, Ненад Крстић, Бранимир Јовановић, Младен Бошковић, Мирела Раденковић и Ивана Поповић.
Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Петак, 3. децембар 2021. | 30. седница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику 03.12.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6