Понедељак, 26. новембар 2018.

29. седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво

На седници Одбора, одржаној 26. новембра, чланови су размотрили Предлог одлуке о давању сагласности Влади Републике Србије да овласти делегацију Републике Србије да прихвати да се Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Француске о статусу Француске школе у Београду, привремено примењује до његовог ступања на снагу.


Предлог одлуке члановима Одбора образложио је Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја. Препознајући обострани интерес за јачање културних веза између Србије и Француске и уважавајући значај деловања Француске школе у Београду, која прима ученике француског, српског или држављана треће земље, који желе да прате наставу на француском језику по званичним програмима француског министарства задуженог за национално образовање, битно је да ова школа буде у систему образовања Републике Србије. Предлог одлуке, на седници Одбора, од стране чланова, усвојен је једногласно.

У наставку седнице, чланови Одбора размотрили су и Предлог закона о изменама и допунама Закона о предшколском васпитању и образовању, Предлог закона о изменама и допунама Закона о основном образовању и васпитању и Предлог закона о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања. Министар је о предлозима закона рекао да је потреба за допунама закона проистекла из брзе дигитализације система која је уведена у образовање, а да се у наредној години очекује јединствени информациони систем у просвети, који за циљ има подршку целокупном систему организовања, развоја, праћења и финансирања предшколског, основног и средњег образовања и васпитања Републике Србије.

На седници, чланови Одбора су размотрили и Предлог закона о изменама и допунама Закона о ученичком и студентском стандарду. Циљ овог предлога закона јесте јединствен и ефикасан систем пружања материјалне подршке ученицима и студентима, у зависности од постигнутог успеха и социјално-економског статуса породице ученика, односно студената, ради стварања услова за доступније, ефикасније и квалитетније образовање и васпитање, као и посебно подизање квалитета у области остваривања права на студентске стипендије, речено је на седници. Након дискусије чланови Одбора прихватили су Предлог закона.

Чланови Одбора размотрили су и Предлог закона о Фонду за науку Републике Србије, који је образложио државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја, проф. др Владимир Поповић. Оснивање Фонда има за циљ обезбеђивање услова за развој научноистраживачких и развојних активности, неопходних за напредак друштва заснованог на знању. Успостављањем Фонда дефинише се простор у коме ће се кроз деловање омогућити ефикаснија подршка развоју научних истраживања, а институционалним финансирањем биће обезбеђена стабилност рада научних установа и самих истраживача. Након образложења чланови Одбора прихватили су овај предлог закона.

На седници Одбора, чланови су прихватили и Предлог закона о изменама и допунама Закона о патентима.

Седници је председавао председник Одбора др Муамер Зукорлић, а присуствовали су чланови и заменици чланова Олена Папуга, др Владимир Орлић, др Александра Јерков, Фатмир Хасани, др Љубинко Ракоњац, Ђорђе Косанић, Наташа Јовановић, проф. др Љубиша Стојмировић, Дубравко Бојић, Милетић Михајловић, проф. др Марко Атлагић, Милена Бићанин и Марко Парезановић.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Понедељак, 26. новембар 2018. | 29. седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво 26.11.2018.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
петак, 18. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја