Уторак, 9. новембар 2021.

28. седница Одбора за европске интеграције

Чланови Одбора за европске интеграције су одржали 9. новембра 2021. године седницу, на којој су размотрили Извештај о преговорима о приступању Републике Србије Европској унији током председавања Републике Португалије (јануар-јун 2021. године), који је поднела Влада.


Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, образлажући Извештај изразила је задовољство што је ЕУ на прави начин нотирала све оно што смо постигли у претходној години, која је била изазовна за Србију, али и за целу Европу. Србија је једина земља кандидат која је у потпуности прихватила нову методологију, у виду кластера, што је препознато и у извештају ЕК, навела је Јоксимовић.

Након расправе, чланови Одбора су једногласно одлучили да предложе Народној скупштини да прихвати Извештај о преговорима о приступању Републике Србије Европској унији током председавања Републике Португалије.

У наставку седнице, шеф Делегације Европске уније у Србији амбасадор Емануеле Жиофре представио је члановима Одбора Извештај Европске комисије о Републици Србији за 2021. годину. Навео је да се у Извештају препознаје посвећеност Србије постизању резултата у реформским процесима, као и да се указује на области у којима је потребан додатан рад на реформама.

Амбасадор Жиофре се посебно осврнуо на део Извештаја који је посвећен раду Народне скупштине, истичући њен конструктиван ангажман у међустраначком дијалогу. Похвалио је чињеницу да је смањен број донетих закона по хитном поступку, као и да се прецизно планира рад редовним одржавањем састанака Колегијума Народне скупштине. Жиофре је истакао и да је у Извештају наведено да се извештаји о раду независних регулаторних тела разматрају на седницама Народне скупштине, као и да су редовно одржавани институти посланичких питања последњег четвртка у месецу.

Шеф Делегације ЕУ у Србији је навео и да је потребна систематична примена Етичког кодекса, као и систематичнија примена препорука независних регулаторних тела, и стална сарадња са организацијама цивилног друштва, нарочито са Националним конвентом о ЕУ.

Жиофре је на седници детаљно говорио о оценама напретка према кластерима.

Закључујући излагање, навео је да су, упркос изазовима који су пред нама, у претходној години постигнути позитивни кораци, и изнео уверење да је ЕУ једнако посвећена Србији и Западном Блакану, као и политици проширења, као што је до сада била. ЕУ остаје највећи партнер Србије, нагласио је он.

Седници је председавала председница Одбора Елвира Ковач, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Вук Мирчетић, Љиљана Малушић, Дубравка Филиповски, Ана Миљанић, Виктор Јевтовић, Станислава Јаношевић, Весна Ранковић, Дијана Радовић, Предраг Рајић, Немања Јоксимовић, Весна Марковић, Ана Пешић и Душица Стојковић.

Након завршетка седнице Одбора, група од 15 народних посланика је утврдила и Народној скупштини поднела Предлог закључка поводом разматрања Извештаја Европске комисије о Републици Србији за 2021. годину, на разматрање и усвајање.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Уторак, 9. новембар 2021. | 28. седница Одбора за европске интеграције 09.11.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2