Четвртак, 23. мај 2019.

28. седница Одбора за контролу служби безбедности

Одбор за контролу служби безбедности одржао је 23. маја 2019. године, 28. седницу Одбора којој су присуствовали Братислав Гашић, директор Безбедносно-информативне агенције, бригадни генерал Ђуро Јованић, директор Војнобезбедносне агенције и бригадни генерал Зоран Стојковић, директор Војнообавештајне агенције.


Чланови Одбора пружили су пуну подршку председнику Србије Александру Вучићу и Влади Републике Србије у напорима за очување мира и стабилности у региону и заштити националних интереса Србије, упркос непрестаним провокацијама Приштине.

Директори служби безбедности информисали су мр Игора Бечића, председника и чланове Одбора о актуелној безбедносној ситуацији на АП Косово и Метохија, коју карактерише висок ниво напетости и тензија проузрокованих потезима Приштине. Увођење противправних такси на робу из Србије, бесправна узурпација привредних субјеката уз неиспуњавање обавеза из Бриселског споразума када је реч о Заједници српских општина, уз све израженије сецесионистичке тежње појединих политичара албанске националности на југу Србије, јасан су покушај провокације и подривања стабилности у региону.

Одбор је одбацио резолуцију о ратним злочинима које је наводно починила Србија на Косову и Метохији, а коју су донеле приштинске институције, наглашавајући да је ово још један у низу провокативних потеза Приштине којима се подрива дијалог. Док Србија, на челу са председником Вучићем, покушава да на сваки могући начин одржи мир и стабилност у региону и промовише дијалог и помирење, власти у Приштини својим потезима се труде да сви останемо у прошлости, јер је једини начин њиховог опстанка на власти нестабилност региона.

Одбор за контролу служби безбедности сматра да је крајње време да међународна заједница реагује на провокације Приштине и непрестано урушавање дијалога. Уместо покушаја подривања изванредне и убедљиве победе Српске листе на локалним изборима на Косову и Метохији, очекујемо коначно осуду и реакцију на противправно увођење такси, одбијање формирања Заједнице српских општина, доношење сулудих резолуција и свакодневно угрожавање безбедности Срба на Косову и Метохији.

Одбор подсећа међународне мировне снаге на Косову и Метохији да је њихов задатак чување реда и мира, односно стварања и одржавање сигурности на Косову и Метохији и у том смислу захтева да се максимална пажња посвети безбедности српског народа на Косову и Метохији који је најугроженији.

Седници, која је била затворена за јавност, председавао је председник Одбора мр Игор Бечић.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2