Четвртак, 5. децембар 2013.

28. седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво

На седници одржаној 5. децембра, Одбор за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво размотрио је Предлог закона о изменама и допунама Закона о буџетском систему и Предлог закона о умањењу нето прихода лица у јавном сектору, поводом захтева Конференције универзитета Србије (КОНУС).


У допису упућеном Одбору наводи се да би из Предлога закона о буџетском систему којим је, између осталог, предвиђена забрана заснивања радног односа са новим лицима ради попуњавања упражњених радних места код корисника јавних средстава до 31. децембра 2015. године, требало да се изузме наставно особље универзитетских и високошколских установа. У образложењу се наводи да би предложено решење изазавало дугорочне негативне последице по високошколске и научноистраживачке институције, с обзиром да велики део наставног кадра има заснован радни однос на одређено време, изузев редовних професора и административних радника. Други захтев КОНУС-а је да се из Предлога закона о умањењу нето прихода лица у јавном сектору такође изузме универзитетски и високошколски наставни кадар, јер би такво предложено решење додатно убрзало одлив младих стручњака у иностранство и истовремено отежало повратак у земљу наших студената који су се школовали у иностранству.
Захетеве су, у име КОНУС-а, образложили ректор Београдског универзитета и председник КОНУС-а проф. др Владимир Бумбаширевић и потпредседник КОНУС-а проф. др Мирослав Весковић. Захтеве КОНУС-а подржали су ректор Државног универзитета у Новом Пазару проф. др Миладин Костић и члан САНУ Ђорђе Шијачки који су учествовали у раду седнице Одбора.
Чланови Одбора и министар просвете, науке и технолошког развоја проф. др Томислав Јовановић, који су учествовали у расправи и подржали захтеве КОНУС-а, сагласили су се да се ови захтеви упуте Одбору за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава на разматрање.

Седници је председавао проф. др Милан Кнежевић, заменик председника Одбора.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
понедељак, 24. фебруар

Цео календар догађаја