Уторак, 29. јануар 2019.

26. седница Одбора за контролу служби безбедности

Одбор за контролу служби безбедности, на 26. седници, одржаној 29. јануара 2019. године, разматрао је и усвојио Извештај о раду Безбедносно-информативне агенције за период од 1. априла до 30. септембра 2018. године и Извештај Безбедносно-информативне агенције о стању безбедности у Републици Србији (децембар 2018. године).


Чланови Одбора су позитивно оценили рад припадника Безбедносно-информативне агенције у извештајном периоду, њихово ангажовање на реализацији тежишних задатака у обављању послова заштите Уставом утврђеног поретка и безбедности Републике, супротстављања организованом криминалу и делатностима усмереним ка вршењу кривичних дела са елементом иностраности, унутрашњег и међународног тероризма.

Председник Одбора мр Игор Бечић поздравио је напоре председника Републике Србије Александра Вучића и чланова Владе Републике Србије у борби против свих облика организованог криминала и проналажењу починилаца најтежих кривичних дела. Такође је указао на актуелне безбедносне изазове, ризике претње глобалног и регионалног карактера од значаја за безбедност Републике Србије и њених грађана и значај правовременог изналажења адекватних одговора за сваку будућу ситуацију која нас може задесити.

Оцењено је да актуелна безбедносна дешавања на територији АП Косова и Метохије свакако усложњавају безбедносну ситуацију и захтевају повећани степен ангажовања. Разговарало се и о актуелној ситуацији у Републици Српској. Оцењено је да је стање безбедности у Републици Србији стабилно и поред континуиране изложености наше државе различитим безбедносним изазовима, ризицима и претњама чије је испољавање мањег или већег интензитета.

Током дискусије, представници Безбедносно-информативне агенције, на челу са господином Братиславом Гашићем, директором Безбедносно-информативне агенције, дали су члановима Одбора одговоре на питања и појашњења у вези са наведеним извештајима.

Одбор за контролу служби безбедности наставиће активан надзор над радом служби безбедности у циљу даљег координираног и усклађеног рада служби безбедности на плану остваривања националних интереса који се спроводе путем обавештајно-безбедносне делатности.

Седници, која је била затворена за јавност, председавао је председник Одбора мр Игор Бечић.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31