Четвртак, 27. фебруар 2020.

25. седница Одбора за здравље и породицу

На седници Одбора, одржаној 27. фебруара, чланови Одбора информисани су о епидемиолошкој ситуацији у Републици Србији у вези са новим корона вирусом.


Председник Одбора др сци. мед. Дарко Лакетић истакао је значај информисања јавности и медијa о тренутној ситуацији у земљи али и на глобалном нивоу, те да је и данашња седница добар начин за то, посебно узевши у обзир да се велики број грађана, трагајући за тачним информацијама, обраћао том радном телу Народне скупштине. Председник Одбора је нагласио да су дезинформације у медијима, узбуркале јавност и да је неопходно да информације које се пласирају одговарају истини и чињеничном стању на терену, а оно је такво да тренутно на територији наше земље нема оболелих.

„Очекивано је да ће их бити, што не значи да треба дизати панику, јер смо спремни да одговоримo на појаву вируса“, нагласио је Лакетић.

Државни секретар Министарства здравља проф. др Берислав Векић потврдио је да у Републици Србији нема регистрованих оболелих од корона вируса. Он је истакао да je на тај вирус до сада тестирано укупно 20 особа које су испуњавале услове за тестирање и да су сви узорци били негативни.

Векић је навео да је у свету оболело укупно 82107 особа, а забележена су 2804 смртна случаја, као и да је вирус регистрован у 43 земље.

Он је подсетио да су препорука у превенцији избегавање особа који имају знакове обољења и масовних окупљања, појачана хигијена руку сапуном или алкохолним геловима, ношење заштитних маски и избегавање контакта са живим и мртвим животињама.

В.д. директора Института за јавно здравље Србије „Др Милован Јовановић Батут” др Верица Јовановић и помоћник директора Дарија Кисић Тепавчевић, нагласиле су да је Република Србија спремна за евентуалну појаву и лечење вируса и да нема места паници. Оне су истакле да се ситуација прати на сатном нивоу и да уколико и дође до обољевања, највећи број пацијената ће имати минималне симптоме, а код многих ће они чак потпуно изостати, те да се може очекивати хоспитализација свега 15 одсто од укупног броја оболелих.

Представник Светске здравствене организације у Србији Марјан Ивануш сматра да је могућност да ће се корона вирус појавити у Србији веома велика, али да ће бити примењене све мере које су потребне како би се ограничио даљи пренос и додао да је СЗО обезбедила 1000 тестова за Србију. Он је упутио честитке свим институцијама у Србији које су урадиле све што је неопходно у циљу превенције и припреме за појаву обољевања.

Седници је председавао председник Одбора др. сци. мед. Дарко Лакетић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова: Радослав Јовић, др Муамер Бачевац, др Милован Кривокапић, др Светлана Николић Павловић, др Даница Буквић, др Драгана Баришић, др Десанка Репац, проф. др Милан Кнежевић, др Љубица Мрдаковић Тодоровић и др Данијела Стојадиновић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Четвртак, 27. фебруар 2020. | 25. седница Одбора за здравље и породицу 27.02.2020.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
уторак, 6. јун

Цео календар догађаја