Четвртак, 22. март 2018.

25. седница Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације

На седници одржаној 22. марта, чланови Одбора су разматрали Предлог закона о националној инфраструктури геопросторних података, који је поднела Влада.


Предлог закона образложиле су представнице предлагача Годана Зорић и Василија Живановић из Републичког геодетског завода и том приликом истакле да се овим законом уређује успостављање и одржавање националне инфраструктуре геопросторних података у Републици Србији (НИГП).

Посебан циљ НИГП је успостављање инфраструктуре која олакшава приступ информацијама о животној средини, тако што ће осигурати јавни приступ и уклонити препреке за размену података између органа јавне власти, како на националном нивоу тако и у оквиру прекограничне сарадње.

Представнице предлагача упознале су чланове Одбора са податком са су органи за успостављање НИГП Савет НИГП и радне групе НИГП и додале да савет НИГП чини 17 чланова које именује Влада на период од четири године.

У наставку седнице, навеле су да ће се доношењем овог закона омогућити развој привредне активности и подржаће се стварање нових привредних субјеката на тржишту.

Истакнуто је да је циљ усвајања предложеног закона усклађивање са европским законодавством и да се на тај начин ствара правни основ за доношење подзаконских аката, која заједно са законом чине правни оквир за потпуну имплементацију INSPIRE директиве у национално законодавство, која се мора извршити у прописаном року, као услов за приступање Републике Србије Европској унији.

На крају седнице, чланови Одбора су већином гласова усвојили Предлог закона о националној инфраструктури геопросторних података, у начелу.

Седници је председавала председницa Одбора Катарина Ракић, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора Ивана Стојиљковић, др Владимир Орлић, Далибор Радичевић, Јасмина Каранац, Стефана Миладиновић, Горан Ковачевић и Драган Јовановић.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Четвртак, 22. март 2018. | 25. седница Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације 22.03.2018.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5