Понедељак, 11. мај 2015.

24. седницa Oдбора за културу и информисање

На седници одржаној 11. маја, Одбор за културу и информисање размотрио је и прихватио Информацију о раду Министарства културе и информисања за период јануар-март 2015. године.


Одговарајући на питања председнице Одбора Весне Марјановић у вези са Извештајем, министар културе и информисања Иван Тасовац упознао је чланове Одбора са нормативним пословима Министарства који се односе на измене и допуне Закона о култури, активностима које се односе на заштиту културног наслеђа и пројеката од посебног значаја и улагању у обнову манастира Хиландар.

Поједини чланови Одбора и други народни посланици који су присуствовали седници затражили су од министра Тасовца конкретне информације у вези са власничком структуром медија и активностима Министарства у вези са заштитом слободе медија.

На седници Одбора дискутовало се о Закључцима са састанка управника позоришта у Србији у вези са применом Закона о буџетском систему.

Представници Удружења драмских уметника Србије и управници позоришта апеловали су на чланове Одбора и надлежне органе да уваже специфичности позоришне делатности и делатности других установа културе и изузму их из примене Закона.

Седници је присуствовао државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак који је најавио доношење новог закона о максималном броју запослених у јавном сектору по коме ће запослени у установама културе бити посебно третирани.

На седници се дискутовало и о надлежностима државних институција и органа локалних самоуправа по питању решавања проблема у установама културе о чему је говорио и градски секретар за културу Владан Вукосављевић.

У наставку седнице, Одбор је размотрио обавештење Министарства културе и информисања и Министарства привреде о активностима спроведеним у процесу продаје Авала филма.

Директор Агенције за приватизацију Љубомир Шубара обавестио је чланове Одбора о процесу приватизације Авала филма и оценио да је продаја Авала филма представља добробит за Републику Србију. Он је објаснио да су приватизацијом Авала филма продата продуцентска права, а да су ауторска права неотуђива.

Министар културе и информисања Иван Тасовац рекао је да, ни приватизацијом Авала филма, ни приватизацијом претходних продуцентских кућа, као што су Центар филм, Дунав филм и Унион филм, није дошло до угрожавања филмске грађе. Министар је додао да је неопходно да се спроведу одредбе Закона о заштити културних добара, по којима је власник дужан да чува и одржава филмску грађу.

Седници је присуствовао и директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић.

Одбор је, након излагања министра културе и информисања, представника Министарства државне управе и локалне самоуправе и представника установа културе, донео Закључак да је потребно предузети активности које се тичу измена и допуна Закона о буџетском систему, како би се избегли ефекти који би у будућности могли отежати рад установа културе.

Седници су председавали председница Одбора Весна Марјановић и заменик председника Одбора Александар Југовић.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Понедељак, 11. мај 2015. | 24. седница Одбора за културу и информисање 11.05.2015.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
недеља, 5. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја