Среда, 21. јануар 2015.

24. седница Одбора за спољне послове

На седници одржаној 21. јануара, Одбор за спољне послове усвојио је више иницијатива за посете, затим извештаје о реализованим посетама и парламентарним контактима и осталим реализованим контактима у претходном периоду.


Чланови Одбора обавили су разговор са новоименованим амбасадором Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама, Ђерђом Матковићем, пре одласка на дипломатску дужност. Амбасадор Матковић је рекао да ће наставак дијалога са америчком администрацијом бити приоритет његове дипломатске мисије у САД. Политички односи Србије и САД су много бољи, оценио је Матковић, истичући да САД цени нашу улогу у јачању стабилности региона и наш допринос нормализацији односа између Београда и Приштине. Америка има позитиван став према реформама које се спроводе на економском плану и подржава будуће чланство Србије у ЕУ. Матковић је оценио да постоје велике могућности за привлачење директних страних инвестиција и унапређење укупних билатералних односа, питања за које ће се, како је навео, лично заложити. Амбасадор Матковић представио је и планове своје мисије на пољу парламентране сарадње, као и сарадње са нашом дијаспором у Америци и могућностима успостављања интензивније сарадње у области ваздушног саобраћаја.

Приоритете своје дипломатске мисије, члановима Одбора, представио је и новоименовани амбасадор Републике Србије при УНЕСКО, Дарко Танасковић. Он је указао на битне предуслове успешног рада наше мисије и, с тим у вези, оценио да је потребно да Република Србија успостави интензивнију и инвентивнију сарадњу са УНЕСКО. Препорука амбасадора Танасковића је да Србија успостави сарадњу са разним земљама на пројектима прекограничног карактера. Други приоритет је да се што пре успостави рад Комисије Републике Србије за сарадњу са УНЕСКО.

У наставку рада, чланови Одбора усвојили су иницијативу за формирање ПГП са Ватиканом и ПГП са групом земаља: Чиле, Уругвај, Колумбија и Парагвај.
Одбор је констатовао промене у саставу ПГП са: Италијом, САД, Немачком, Црном Гором, Грчком, Белорусијом, Турском, БиХ, Кубом, Француском, Швајцарском, Шпанијом, Азербејџаном, Израелом, Норвешком, Шведском, Бразилом, Македонијом, Арапским земљама залива, УАЕ, Аустралијом, Канадом, Португалијом, Словачком, Индијом, Кипром, Индонезијом, Египтом, Финском, Ираком, Венецуелом, Белгијом, Украјином, са земљама подсахарске Африке, Кувајтом, Саудијском Арабијом и Хашемитском Краљевином Јорданом.

Седници је председавала Александра Ђуровић, председница Одбора.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Среда, 21. јануар 2015. | 24. седница Одбора за спољне послове 21.01.2015.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
петак, 4. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја