Уторак, 7. април 2015.

23. седницa Oдбора за културу и информисање

На седници одржаној 7. априла, чланови Одбора за културу и информисање размотрили су Информацију у вези са приватизацијом Авала филма.


Отварајући седницу, председница Одбора Весна Марјановић нагласила је да у најављеном процесу приватизације треба заштитити јавне интересе и културна добра Авала филма.
Члан Одбора Срђан Драгојевић је предложио да се изврши пренамена земљишта, уколико у процесу приватизације не буде могла да се задржи функција Авала филма и апеловао на надлежне органе да се укључе у борбу за очување културног наслеђа Авала филма.
Руководилац Пројекта за стечај Дејан Миловановић објаснио је да се Авала филм налази у стечају, за који је надлежан Привредни суд у Београду, с обзиром да Авала филм није измиривао своје обавезе три године.
Остали учесници дискусије, представници Југословенске кинотеке, Филмског центра Србије и Удружења филмских уметника Србије заузели су јединствени став да је од кључног значаја заштита архива Авала филма, кроз добијање статуса културног добра.
Председница Одбора Весна Марјановић предложила је оснивање радне групе која ће израдити план наступања према надлежним органима, како би се на најадекватнији начин решило питање заштите архива Авала филма. Предложила је да у саставу радне групе буду председница Одбора и два члана Одбора, а да се све потребне консултације врше са другим члановима Одбора и адвокатима.
У наставку седнице, Одбор је размотрио иницијативу за измену члана 7. став 1. тачка 6) Закона о јавним набaвкама у области културе.
Председник Удружења професионалних издавача Србије Зоран Хамовић информисао је Одбор о иницијативи Удружења за измену овог члана Закона, како би се спречиле манипулације у поступку јавних набавки. Он је навео да је постојећим Законом нанета штета читаоцима, библиотекарима и издавачима, да су библиотеке остале непопуњених фондова, а да је тамо где су ти фондови попуњени, то било учињено на непримерен начин.
Иницијативу за измену члана 7. став 1. тачка 6) Закона о јавним набaвкама у области културе поднело је и Министартсво културе и информисања, о чему је говорио секретар Министарства Игор Јовичић.
Чланови Одбора сагласили су се да је потребно обавити додатне консултације и саветовања у циљу изналажења јасних процедура у области јавних набавки у установама културе, с обзиром да је доношење измена и допуна Закона о јавним набaвкама планирано до краја ове године.
У расправи су учествовали и представници Министарства финансија, Управе за јавне набавке и Народне библиотеке Србије.

Седници је председавала Весна Марјановић, председница Одбора.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Уторак, 7. април 2015. | 23. седница Одбора за културу и информисање 07.04.2015.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2