Четвртак, 14. новембар 2013.

23. седница Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду

Чланови Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду су на седници одржаној 14. новембра разматрали Информацију о извршеним активностима на акредитацији за коришћење средстава из ИПА фондова у септембру 2013. године, са планом активности за наредни месец, Информацију о извршеним активностима на успостављању референтне лабораторије за контролу безбедности хране, хране за животиње и млеко у септембру 2013. године, са планом активности за наредни месец и разговарали о значају реализације пројекта националне велетржнице.


Информацију о извршеним активностима на акредитацији за коришћење средстава из ИПА фондова у септембру 2013. године представили су Миланка Давидовић и Бојан Живадиновић из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. Миланка Давидовић је, говорећи о процесу акедитације за Компононету 1 ИПА – Помоћ у транзицији и изградња институција, навела да је недавно усвојена Уредба о управљању програмима претпристуне помоћи Европске уније у оквиру Компоненте ИПА, којом се ближе утврђују начини управљања наведеним програмима у Републици Србији. Она је истакла да ће се програмски циклус ИПА 2013 спроводити по децентрализованом систему управљања на нивоу Републике Србије, по његовом одобравању од стране Европске комисије и потписивању финансијског споразума које се очекује крајем ове године.
Бојан Живадиновић је истакао да су извршене све активности везане за финализацију израде Предлога стратегије пољопривреде и руралног развоја 2014-2024, као и да се тренутно ради на разради мера и циљева планираних стратегијом који морају бити усклађени са могућностима аграрног буџета и планираним средствима из ЕУ фондова у овој области. Живадиновић је додао да усвајање стратегије представља предуслов за реализацију претприступне помоћи и навео да је једна од планираних активности за наредни период завршетак ЕУ пројеката.
Драган Мирковић из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде представио је члановима Одбора Информацију о извршеним активностима на успостављању референтне лабораторије за контролу безбедности хране, хране за животиње и млеко у септембру 2013. године, са планом активности за наредни месец. Он је истакао да се у оквиру Дирекције за националне референтне лабораторије опрема и лабораторија за испитивање млека на Пољопривредном факултету у Новом Саду.
Током расправе, чланови Одбора интересовали су се за контролу и упућивање на контролу узорака робе која се увози у Србију, као и за оправданост постојања две лабораторије.
Драган Пушара, директор Националне велетржнице презентовао је члановима Одбора систем националне велетржнице. Он је истакао да је свеобухватни циљ пројекта постизање продајно-складишних логистика на територији целе Републике Србије.
Током расправе било је речи о улози београдских пијаца у велетржници, значају велетржнице када је у питању конкурентност, као и о капиталу који би локалне самоупрве требало да улoже у изградњу велетржница.

Седници је председавао Александар Сенић, председник Одбора.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Четвртак, 14. новембар 2013. | 23. седница Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду 14.11.2013.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
субота, 5. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја