Четвртак, 18. јул 2019.

23. седница Одбора за заштиту животне средине

На седници Одбора, одржаној 18. јула, чланови Одбора размотрили су Информацију о раду Министарства заштите животне средине за период фебруар, март и април 2019. године.


На предлог председнице Одбора Маје Гојковић, на самом почетку седнице отворена је дискусија о Информацији о раду, где су народним посланицима представници Министарства одговарали на питања о достављеном Извештају.

Чланови Одбора у дискусији, интересовали су за нормативне активности Министарства, имплементацију започетих пројеката, нове правилнике који треба да се донесу и за Директиву о дивљим птицама за подручје Републике Србије, с обзиром на њен значај за преговарачку позицију за Поглавље 27. Чланови Одбора интересовали су се и за пројекат Екотане на општини Уб за складиштење опасног отпада, као и за санацију депоније у Зајачи.

Председница Одбора Маја Гојковић, навела је да је Извештај обиман, али да оно што Министарство треба да интензивира јесу нормативне активности. Навела је да је неопходно да Министарство организује јавну расправу за Нацрт закона о климатским променама, а потом и да поднесе Предлог закона у скупштинску процедуру. Гојковић је упознала чланове Одбора и представнике Министарства са чињеницом да је одржала неколико састанака са представницима Удружења Рециклера Србије, који имају дуговања према банкама због заостајања државе у исплатама послова за рециклирање. Навела је да удружење чини око 16 000 запослених, од сакупљача секундарних сировина до инжењера, који су у незавидној позицији од губитка посла, ако се средства из буџета не одобре за намирење дуговања. Секретар Министарства заштите животне средине Бранислав Атанасковић навео је да су разговори са министром финасија, обављени по овом питању и да се воде преговори да се Удружење исплати из текуће буџетске резерве. Навео је и то да ће дуго очекивани Предлог закона о климатским променама у скупштинској процедури бити до краја текуће године.

Представници невладиних организација који кроз механизам Зелена столица учествују у раду Одбора интересовали су се о одржавању јавних расправа на нацрте закона из области заштите животне средине и када ће предлози закона из ове области ући у скупштинску процедуру, као и да ли ће преговарачка позиција 27 бити доступна јавности.

Проф. др Владимир Џамић, државни секретар Министарства навео је да ће одговоре на питања са седнице Одбора чланови добити писаним путем, најкасније у року од недељу дана.

Након исцрпне дискусије чланови Одбора усвојили су Информацију о раду Министарства заштите животне средине за период фебруар, март и април 2019. године.

На седници Одбора, формирана је и Радна група за представке грађана упућене Одбору за заштиту животне средине, коју ће чинити проф. др Снежана Богосављевић Бошковић, Нада Лазић и Александра Јевтић.

Седници је председавала председница Одбора Маја Гојковић, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора: Ивана Николић, Милена Турк, Радослав Цокић, Жарко Богатиновић, Нада Лазић, Борка Грубор, проф. др Снежана Богосављевић Бошковић, Душко Тарбук, др Љубинко Ракоњац, Борисав Ковачевић, Јасмина Каранац и Александра Јевтић.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Четвртак, 18. јул 2019. | 23. седница Одбора за заштиту животне средине 18.07.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2