Четвртак, 23. новембар 2017.

22. седница Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације

На седници, одржаној 23. новембра, чланови Одбора су разматрали Предлог закона о потврђивању Уговора о оснивању Транспортне заједнице, који је поднела Влада.


Државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Миодраг Поледица истакао је да је циљ овог Уговора стварање Транспортне заједнице у области друмског, железничког, унутрашњег водног и поморског саобраћаја, као и развој транспортне мреже између Европске уније и Страна потписница из Југоисточне Европе (шест земаља Западног Балкана).

Потврђивање Уговора има за циљ да се постигне заједнички консензус на нивоу региона и да Србија, када буде близу уласка у ЕУ, буде спремна да постане пуноправни партнер када је у питању саобраћајна инфраструктура.

Такође, Миодраг Поледица истакао је да је циљ Уговора да се у сарадњи са органима Управе царине поједноставе све граничне процедуре, које се налазе између страна потписница овог споразума.

Потврђивањем Уговора о оснивању Транспортне заједнице развиће се петогодишњи планови који се односе на изградњу и реконструкцију транспортне инфраструктуре у друмском, водном, железничком и ваздушном саобраћају и отвара се могућност коришћења међународних финансијских фондова.

Државни секретар је упознао чланове Одбора са податком да је током прошле године кроз програм ИПА Европске Уније из 2015. године, Србија по први пут добила грант у износу од 80 милиона евра за транспортну инфраструктуру.

Уз Уговор о оснивању транспортне заједнице приложена је Декларација Републике Србије у којој се указује да је, у складу са међународним правом, територија Косова и Метохије под међународном управом у саставу Републике Србије и да прихватање Уговора од стране Републике Србије не може да се сматра признавањем независности „Косова“, истакла је Весна Лаковић, виши саветник у сектору за међународне односе.

После краће расправе, чланови Одбора су једногласно предложили Народној скупштини да прихвати Предлог закона о потврђивању Уговора о оснивању Транспортне заједнице.

На Предлог закона о потврђивању Уговора о оснивању Транспортне заједнице, народни посланик др Александар Мартиновић поднео је амандман на члан 4. Предлога закона, а Одбор је већином гласова предложио Народној скупштини да исти прихвати.

Седници је председавала заменица председнице Одбора Стефана Миладиновић, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора: Ивана Николић, др Владимир Орлић, Радослав Цокић, Крсто Јањушевић, Зоран Милекић, Ивана Стојиљковић, Далибор Радичевић, Огњен Пантовић и Снежана Б. Петровић.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Четвртак, 23. новембар 2017. | 22. седница Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације 23.11.2017.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5