Среда, 6. децембар 2017.

22. седница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику

На седници, одржаној 6. децембра 2017. године, чланови Одбора разматрали су Предлог закона о изменама и допунама Закона о стечају, који је поднела Влада РС, у начелу.


Државни секретар у Министарству привреде Милун Тривунац, образлажући Предлог закона, истакао је да предложене измене и допуне предвиђају виши степен намирења поверилаца, смањење трошкова и скраћење времена стечајног поступка. Измене и допуне фокусиране су на побољшање правног положаја обезбеђених поверилаца у поступцима реорганизације и банкротства, додатно прецизирање правила поступка стечаја и његово убрзавање. Такође, како је истакао, изменама и допунама, обезбеђени повериоци који имају хипотеке или друга заложна права на имовини стечајног дужника стичу право на једног представника у Одбору поверилаца, што је до сада било резервисано само за необезбеђене повериоце, чиме ће моћи да имају увид и учествују у поступку.

Тривунац је додао и да је предвиђено да одређење радње у поступку могу да се предузимају само уз сагласност обезбеђеног повериоца, као што је издавање у закуп имовине под хипотеком, или њена продаја без јавног поступка оглашавања, што је до сада било дискреционо право стечајног управника. Уређено је и правило о начину процењивања имовине коју врши лиценцирани проценитељ, чиме ће се допринети правној сигурности поверилаца и убрзати поступак уновчења имовине на основу тржишне процене. Уводи се и посебно правило о укидању забране извршења на имовини стечајног дужника која је под хипотеком или залогом, уз давање права обезбеђеном повериоцу да је прода по правилима која важе за хипотекарне продаје. Уколико обезбеђени поверилац не успе да прода имовину у року од 6 месеци, враћа је стечајном управнику да је прода кроз стечајни поступак, истакао је државни секретар.

Што се тиче поступка стечаја, поступак се убрзава, док су рокови у поступку реорганизације скраћени, а поступак прецизније уређен. Нова правила омогућавају лакше финансирање дужника у стечају, што спречава гашење дужника и задржава производњу и запослене раднике. Укратко, измене и допуне Закона о стечају такође се односе и на смањење броја ненаплативих кредита, а Светска банка и ММФ оценили су да Закон може пружити већу подршку повериоцима и одблокирати банкарски сектор, нагласио је Тривунац.

Након расправе, чланови Одбора су, већином гласова, усвојили Предлог закона о изменама и допунама Закона о стечају у начелу.

У наставку седнице, председавајућа је обавестила чланове Одбора да, услед спречености, чланови Одбора др Александра Томић и проф. др Владимир Маринковић неће учествовати на састанку Парламентарног пленума енергетске заједнице који се одржава 19. децембра у Бечу, те је предложила да Одбор за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику представља Снежана Р. Петровић.

Седници је председавала председница Одбора Снежана Б. Петровић, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора: др Драгомир Карић, Студенка Ковачевић, Јелена Мијатовић, Снежана Р. Петровић, Зоран Бојанић, Иван Манојловић, Бранислав Михајловић, проф. др Владимир Маринковић, Ана Чарапић, Верољуб Стевановић, проф. др Миладин Шеварлић и Славиша Ристић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Среда, 6. децембар 2017. | 22. седница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику 06.12.2017.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
четвртак, 25. фебруар

Цео календар догађаја