Четвртак, 13. април 2023.

21. седница Одбора за уставна питања и законодавство

На седници Одбора за уставна питања и законодавство одржаној 13. априла, чланови Одбора су разматрали следеће тачке дневног реда:

1. Јавни разговор са кандидатима за Заштитника грађана;
2. Утврђивање Предлога одлуке о избору Заштитника грађана.


Председница Одбора Јелена Жарић Ковачевић подсетила је да је председник Народне скупштине донео Одлуку о расписивању јавног позива за пријављивање кандидата за Заштитника грађана, која је објављена 11. фебруара 2023. године на веб страници Народне скупштине и дневном листу Политика, са роком за пријављивање кандидата 30 дана од дана објављивања.

Она је навела да је пристигло пет пријава, а Одбор је на седници донео Одлуку којом се утврђује списак пријављених лица који испуњавају услове за избор на функцију Заштитника грађана.

Кандидата за Заштитника грађана Одбору има права да предложи свака посланичка група, те је испред ПГ МОРАМО – ЗАЈЕДНО, ПГ ЗЕЛЕНО – ЛЕВИ КЛУБ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, МОРАМО, ПГ УЈЕДИЊЕНИ-ССП, ПСГ, ПРЕОКРЕТ, СЛОГА предложен кандидат Милош Р Јанковић, испред ПГ „АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ-ЗАЈЕДНО МОЖЕМО СВЕ“ , ПГ Јединствена Србија - Драган Марковић Палма, ПГ Савез војвођанских Мађара, ПГ Социјалдемократска партија Србије, ПГ ИВИЦА ДАЧИЋ- Социјалистичка партија Србије (СПС), ПГ ПУПС – Солидарност и правда, ПГ ЗА ПОМИРЕЊЕ СПП-УСС-ДСХВ, предложен је кандидат Зоран Пашалић и испред ПГ Народна странка предложена је Наташа Тањевић.

Након утврђене листе кандидата за Заштитника грађана, Одбор је обавио разговор са Милошем Р. Јанковићем, Зораном Пашалићем и Наташом Тањевић.

Након обављених разговора са кандидатима, Одбор је донео Предлог одлуке о избору Заштитника грађана и предложио Зорана Пашалића. Одбор је Предлог одлуке упутио Народној скупштини на разматрање по хитном поступку.

Седници је председавала председница Одбора Јелена Жарић Ковачевић, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора, Марко Ристић, Дубравка Краљ, Милица Николић, др Угљеша Мрдић, Сања Јефић Бранковић, Зоран Томић, Ненад Митровић, Владимир Гајић, др Жика Бујуклић, Небојша Цакић, Александар Оленик, Павле Грбовић, Оља Петровић, Љубинко Ђурковић и Јелена Миливојевић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Четвртак, 13. април 2023. | 21. седница Одбора за уставна питања и законодавство 13.04.2023.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
недеља, 24. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја