Среда, 18. март 2015.

21. седницa Oдбора за културу и информисање

На седници одржаној 18. марта, чланови Одбора за културу и информисање разматрали су Извештај о власничкој структури и контроли медија у Србији Савета за борбу против корупције Владе Републике Србије.


Отварајући седницу, председница Одбора за културу и информисање Весна Марјановић навела је да је тема власничке структуре и контроле медија у Србији важна имајући у виду најављено отварање поглавља у процесу преговора са ЕУ која се односе на питање медија и медијских слобода. Марјановић је подсетила да стандарди Европске уније подразумевају транспарентну власничку структуру медија и додала да је кључна улога Народне скупштине у контроли примене медијског сета закона који су усвојени у августу 2014. године.

Потпредседник Савета за борбу против корупције Мирослав Милићевић навео је да се у поређењу са медијском сликом из 2011. године однос снага на политичкој сцени Србије у међувремену драстично изменио што је имало директан одраз и на персоналне промене у готово свим институцијама извршне власти па и у већини медија. У Извештају Савета наводи се да је Влада Србије предузела конкретне активности у циљу отпочињања спровођења Медијске стратегије из 2011. године и побољшања правног оквира за функционисање медија по стандардима ЕУ. Значајан помак направљен је тек у августу 2014. године доношењем сета медијских закона.

У свом Извештају, Савет је идентификовао и издвојио пет системских проблема који годинама утичу на систем јавног информисања у Републици Србији, а то су нетранспарентност медијског власништва и нетранспарентност финансирања, економски утицај кроз буџет, пореске олакшице и други индиректни облици финансирања јавним новцем, проблеми приватизације медија и неизвестан статус јавних сервиса, цензура, аутоцензура и таблоидизација.

На крају Извештаја Савет је утврдио 24 препоруке за унапређење медијског амбијента у Србији које је упутио Влади Републике Србије. Савет очекује да Влада наложи државним институцијама да провере наводе Савета и поступе у складу са тим наводима.

Седници је присуствовао министар културе и информисања Иван Тасовац који је рекао да је отворена дебата о стању у медијима драгоцена и да ће Министарство учествовати у свакој дебати на ту тему. Коментаришући наводе из Извештаја о непостојању транспарентног регистра власничке структуре медија у АПР-у, министар Тасовац је навео да ниједан од медија који није уписан у Регистар неће моћи да конкурише за суфинансирање.

Учесници седнице дискутовали су о перцепцији цензуре у друштву, степену остварених медијских слобода, оснивачима медија из оф-шор зона и таблоидизацији медија.

Седници је присуствовао и председник Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) Горан Караџић.

Председница Одбора Весна Марјановић рекла је да ће се о Предлогу закључка Одбор изјаснити на следећој седници.

Седници је председавала Весна Марјановић, председница Одбора.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Среда, 18. март 2015. | 21. седница Одбора за културу и информисање 18.03.2015.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
недеља, 5. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја