Среда, 18. децембар 2013.

21. седница Одбора за здравље и породицу

Резултати истраживања Европског здравственог потрошачког индекса за 2013. годину (Euro Health Consumer Index – EHCI 2013), показали су да је Србија на последњем месту по квалитету пружања услуга у здравственој заштити.


На седници Одбора за здравље и породицу, одржаној 18. децембра, председник Одбора проф. др Душан Милисављевић рекао је да је циљ представљања резултата истраживања сагледавање система здравствене заштите у Србији, како би се дефинисали кораци за побољшање тог система.

Резултате истраживања Европског здравственог потрошачког индекса за 2013. годину представио је Арне Бјорнберг (Arne Björnberg), извршни директор пројекта EHCI. Он је рекао да се EHCI извештај припрема на основу јавних статистичких података, анкета спроведених међу пацијентима и независног истраживања које спроводи компанија Health Consumer Powerhouse. У овогодишњем издању Индекса рангирано је 35 националних система здравствене заштите у Европи, на основу 48 индикатора који обухватају шест најзначајнијих области за кориснике здравствених услуга: права и информисање пацијената, приступачност лечења (дужина чекања), исходи лечења, распон и доступност пружања услуга и фармацеутска средства. У индексу за 2013. годину уведена је нова област – превенција, са осам нових индикатора. У резултатима за 2013. годину, по квалитету пружања услуга у здравственој заштити прва је Холандија, а Србији која се налази на самом дну лествице препоручено је, као осталим државама које желе да побољшају своје здравствене системе, да уведе принцип веће транспарентности што подразумева објављивање података о квалитету болница и рада болничког особља, додао је Арне Бјорнберг.

Министарка здравља проф. др Славица Ђукић Дејановић осврнула се на систем здравствене заштите у Србији, истакла постигнуте резултате, али и недостатке, и закључила да наведено истраживање треба да послужи као смерница за системско деловање на побољшању здравствене заштите.

Учесници седнице Одбора указивали су на недостатке система здравствене заштите, а главне теме дискусије биле су лечење пацијената оболелих од ретких болести, перцепција корупције у здравству Србије, функционисање система централизованих јавних набавки. Питања учесника дискусија односила су се и на рад саветника који су ангажовани на заштити права пацијената и листе чекања пацијената оболелих од малигних болести.

У расправи су учествовали и Драган Илић, директор Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“, др Миљана Грбић, директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији, Мишел Сан Лот, директор Канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији, представници удружења за заштиту права пацијената и удружења родитеља деце оболелих од ретких болести, представници здравствених институција Србије, међународних организација и чланови Одбора проф. др Зоран Радовановић, Мирјана Драгаш и заменица председника Одбора Љубица Мрдаковић Тодоровић.

Седници је председавао проф. др Душан Милисављевић, председник Одбора.


Одбори везани за ову активност

Видео (2)

Среда, 18. децембар 2013. | 21. седница Одбора за здравље и породицу 18.12.2013.

Среда, 18. децембар 2013. | 21. седница Одбора за здравље и породицу 18.12.2013.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
петак, 18. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја