Четвртак, 25. април 2019.

21. седница Одбора за заштиту животне средине

Одбор за заштиту животне средине одржао је 21. седницу, 25. априла 2019. године, на којој је изабрао председницу Народне скупштине Мају Гојковић за председницу Одбора за заштиту животне средине.


Члан Одбора Радослав Цокић, из Посланичке групе Српска напредна странка (СНС), предложио је председницу Народне скупштине Мају Гојковић за председницу Одбора, имајући у виду да су пред Одбором важни задаци и изазови на путу ка Европској унији, као и да би Одбор могао да ради много боље него до сада. Цокић је нагласио и да избором председнице Народне скупштине за председницу Одбора ово радно тело и област животне средине добија већи значај.

Зоран Деспотовић, члан Одбора из Посланичке групе Српска радикална странка (СРС), је рекао да нема ништа против предложеног кандидата, али да сматра да ни други предлог за председника Одбора не би умањио тежину коју Одбор има.

Снежана Богосављевић Бошковић из Социјалистичке партије Србије је истакла да је то најбољи могући предлог, и да има пуно позитивног искуства у раду са председницом Скупштине и у оквиру делегације при Интерпарламентарној унији, те да сматра да ће бити изузетно добар председник Одбора за заштиту животне средине и да ће допринети унапређењу ове области, имајући у виду да је предaна сваком послу који јој се повери.

Љубинко Ракоњац из странке Зелени Србије, са листе СПС, такође је рекао да подржава предлог и да сматра да ће то дати снагу Одбору да не буде само експонент Министарства заштите животне средине, већ да буде и контролор рада Министарства и да помогне Министарству на важним задацима.

Маја Гојковић се након избора за место председнице Одбора захвалила на подршци и рекла да јој је жеља да покрене рад Одбора и да то радно тело у будућности много боље функционише, да редовно разматра извештаје Министарства животне средине и да буде један од најактивнијих одбора.

Гојковић је подсетила да Одбор није функционисао у претходних неколико месеци и да сада мора активније да ради, будући да има кључну улогу у будућности, пошто је пред нама отварање преговарачког поглавља који се односи на заштиту животне средине.

Гојковић је рекла да су пред Одбором бројни задаци на изазовима који се тичу заштите животне средине, те да је потребно да се у наредном периоду одреди члан Одбора у Комисији Народне скупштине за истрагу последица НАТО бомбардовања 1999. године по здравље грађана Србије, као и утицај на животну средину, са посебним освртом на последице које је оставила употреба пројектила са осиромашеним уранијумом, као и члан који ће учествовати на Конференцији о климатским променама у Женеви. Гојковић је замолила заменицу члана Одбора из Посланичке групе Демократска странка (ДС) Гордану Чомић да се у оквиру њене Посланичке групе обаве консултације у вези са замеником председника Одбора, имајући у виду да је основна функција Одбора контролна и да је уобичајено и добро да заменик председника Одбора буде из опозиције и буде проактиван.

Седници Одбора, која је сазвана на основу члана 71. став 3. Пословника Народне скупштине, до избора новог председника председавао је најстарији члан Одбора Борисав Ковачевић, из Посланичке групе Партија уједињених пензионера, који је објаснио да је, имајући у виду да је Ивана Стојиљковић, која је била председница Одбора, поднела оставку на место народног посланика 24. децембра 2018. године, било потребно да Одбор изабере новог председника.

Седници су присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Жарко Богатиновић, проф. др Снежана Богосављевић Бошковић, Маја Гојковић, Борка Грубор, Зоран Деспотовић, Александра Јевтић, Јасмина Каранац, Борисав Ковачевић, Нада Лазић, Гордана Чомић, Ивана Николић, др Љубинко Ракоњац, Драган Јовановић, Милена Турк, Радослав Цокић и Виолета Лутовац Ђурђевић.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Четвртак, 25. април 2019. | 21. седница Одбора за заштиту животне средине 25.04.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
субота, 6. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја