Уторак, 30. октобар 2018.

20. седница Одбора за одбрану и унутрашње послове

На седници Одбора, одржаној 30. октобра, размотрени су Предлог закона о изменама и допунама Закона о спречавању насиља и недоличног понашања на спортским приредбама, Предлог закона о изменама и допунама Закона о детективској делатности, Предлог закона о изменама и допунама Закона о полицији, Предлог закона о изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја на путевима и Предлог закона о допуни Закона о заштити од пожара.


Током седнице, размотрени су и Предлог закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама, Предлог закона о критичној инфраструктури, Предлог закона о добровољном ватрогаству, Предлог закона о испитивању, жигосању и обележавању оружја, направа и муниције и Предлог закона о изменама и допунама Закона о приватном обезбеђењу, које је поднела Влада.

Предлоге закона, члановима Одбора, образложили су секретар Министарства унутрашњих послова Милица Чатић и начелник Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Предраг Марић.

Чатић је, говорећи о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја на путевима, истакла најзначајније измене, као што су пооштравање санкција за прекршај прекорачења брзине ван насеља, али и да власници аутомобила старијих од 15 година неће бити у обавези да обављају технички преглед возила на сваких шест месеци. Такође, овим законом одлаже се први редовни технички преглед за новопроизведена возила, први пут регистрована у Републици Србији, најкасније до истека рока од две године од дана прве регистрације.

Секретарка МУП истакла је да се Предлогом закона о изменама и допунама Закона о спречавању насиља и недоличног понашања на спортским приредбама значајно проширује појам насиља, посебно у делу примене пиротехничких средстава, као и маскирање лица у циљу прикривања идентитета при извршењу кривичног дела.

Изменама и допунама Закона о полицији, како тврди Чатић, биће омогућено успостављање адекватног темеља за примену новог система плата у Министарству, који ће детаљније бити уређен актом Владе. Уводе се одређени коефицијенти и врши се подела на државне службенике, намештенике и полицијске службенике.

Чатић је истакла значај Предлога закона о испитивању, жигосању и обележавању оружја, направа и муниције, као закона који ће допринети већој сигурности при идентификацији и складиштењу оружја.

Говорећи о предлозима закона из области превенције природних катастрофа начелник Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Предраг Марић истакао је да су претње од катастрофа све присутније и да је надградња постојећих закона неопходна. Посебна пажња посвећује се области критичне инфраструктуре, која није регулисана ни једним законом Републике Србије.

Чланови Одбора усвојили су предложене предлоге закона.

Седници је председавала председница Одбора Мариja Обрадовић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова: Момчило Мандић, Сандра Божић, Борисав Ковачевић, Стефана Миладиновић, Крсто Јањушевић, Дубравка Филиповски, Јасмина Обрадовић и Александар Марковић.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Уторак, 30. октобар 2018. | 20. седница Одбора за одбрану и унутрашње послове 30.10.2018.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
уторак, 22. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја