Четвртак, 7. децембар 2017.

18. седница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва

На седници одржаној 7. децембра 2017. године, чланови Одбора су поводом обележавања Meђународног дана особа са инвалидитетом, разговарали на тему „Трансформација ка друштву које је одрживо и прилагођено свима“.


На почетку седнице, председница Одбора др Весна Ракоњац је поздравила присутне госте из удружења и савеза и изразила наду да ће догађаји попут овог данашњег, бити од велике користи особама са инвалидитетом и допринети њиховом укључивању у социјални и политички живот. „Сврха обележавања Meђународног дана особа са инвалидитетом, који се у свету обележава од 1992. године, а од старне Народне скупштине и ресорног Одбора од 2007. године, је промоција разумевања питања о инвалидности и пружање најшире подршке инвалидитету, правима и благостању рањиве категорије становништва“, истакла је др Ракоњац.

Председница Одбора је истакла да тема овогодишњег обележавања гласи: ,,Трансформација ка друштву које је одрживо и прилагођено свима", и у складу је са циљевима одрживог развоја из Агенде 2030 која је одобрена од стране владиних представника на самиту УН у септембру 2015. године. Од наведених 17 циљева, у надлежности овог Одбора су најмање четири. Додала је да су у прошлом сазиву усвојена три закона из ове области и то Закон о кретању уз помоћ пса водича, Закон о употреби знаковног језика и Закон о допунама закона о спречавању дискриминације особа са инвалидитетим.

Учесницима скупа и члановима Одбора обратила се и представница Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Биљана Барошевић и том приликом навела да је Министарство у протеклом периоду урадило доста тога и нагласила да је, између осталог министар Зоран Ђорђевић одржао састанак са представницима великог броја удружења и савеза, и том приликом уважио све сугестије и примедбе у циљу побољшања услова живота особа са инвалидитетом.

Испред Повереника за заштиту равноправности обратио се Драган Ђуровић и том приликом истакао да је сарадња особа са инвалидитетом са Повереником за заштиту равноправности одлична и изразио наду да ће се успешна сарадња наставити и у наредном периоду.

Чланица РИК Весна Миздрак упознала је учеснике скупа са процесом унапређења изборног система, који је започела Републичка изборна комисија. Истакла је да је у том смислу, РИК основала Радну групу за унапређење изборног процеса особа са инвалидитетом. Радна група у сарадњи са Центром за самостални живот особа са инвалидитетом Србије дошла је до закључка да су основни проблеми са којима се особе са инвалидитетом суочавају у остваривању својих изборних права информисаност, физичка приступачност бирачким местима, комуникациона приступачност и гласање ван бирачког места. Истакла је да су закони који су усвојени у претходном сазиву, а тичу се ове области, допринели особама са инвалидитетом да учествују у изборном процесу.

Извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом Србије Иванка Јовановић навела је да је поводом Meђународног дана особа са инвалидитетом, поменута организација, уз финансијску подршку ресорног министарства, публиковала Општи коментар бр.5 Комитета за права особа са инвалидитетом везано за члан 19: самосталан живот и укључивање у заједницу. Истакла је да Општи коментар, пре свега, пружа јасне смернице органима власти на свим нивоима, као и особама са инвалидитетом, њиховим породицама и организацијама.

Скупу се обратила и Гордана Рајков, председница Центра за самостални живот особа са инвалидитетом Србије и том приликом изразила захвалност Народној скупштини, јер већ 10 година организује манифестације поводом обележавања Meђународног дана особа са инвалидитетом. Гордана Рајков је говорила о оснаживању особа са инвалидитетом како би узели активно учешће у друштвеном и политичком животу. Такође, говорила је и о унапређењу изборног процеса са посебним освртом на анализу приступачности бирачких места. Гордана Рајков је поздравила формирање Радне групе за политичко оснаживање особа са инвалидитетом, коју чини 15 народних посланика из различитих посланичких група.

Након уводних излагања, учешће на седници узели су чланови Одбора и представници савеза и удружења особа са инвалидитетом. Том приликом изнете су сугестије и проблеми са којима се суочавају особе са инвалидитетом и закључено је да на укључивању и олакшавању свакодневице особа са инвалидитетом треба заједно да раде ресорна министарства, одбори у оквиру парламента и невладине организације, односно да та област захтева мултидисциплиниран приступ целе заједнице.

Седницом је председавала др Весна Ракоњац, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Миланка Јевтовић Вукојичић, Александра Малетић, Прим. др Бранимир Ранчић, Прим. др Владо Бабић, Драган Савкић, Љупка Михајловска, Татјана Мацура, Томислав Жигманов, др Предраг Јеленковић, Милена Ћорилић и Марија Јањушевић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Четвртак, 7. децембар 2017. | 18. седница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва 07.12.2017.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5