Понедељак, 23. октобар 2017.

18. седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво

На седници Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво, одржаној 23. октобра, размотрени су у начелу Предлог закона о дуалном образовању, Предлог закона о изменама и допунама Закона о предшколском васпитању и образовању, Предлог закона о изменама и допунама Закона о основном образовању и васпитању, Предлог закона о изменама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању, као и Предлог закона о потврђивању Конвенције о нуклеарној сигурности и Предлог закона о потврђивању Заједничке конвенције о сигурности управљања истрошеним горивом и о сигурности управљања радиоактивним отпадом, које је поднела Влада.


Седници су присуствовали министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и директор Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења и нуклеарну сигурност Слађан Велинов.

Образлажући Предлог закона о дуалном образовању, министар Шарчевић је истакао да дуално образовање представља новину у нашем образовном систему и да је овај модел образовања настао из потребе бољег повезивања образовања са привредом и бољег усклађивања са тржиштем рада. Министар Шарчевић је навео да је створен национални модел дуалног образовања, који уважава специфичности наше привреде и друштва. Дуалним образовањем биће избалансиран однос стицања теоријског знања у школи и практичних знања у компанијама у реалном радном окружењу, нагласио је министар у свом обраћању члановима Одбора.

Током расправе, чланови Одбора изнели су своја мишљења о предложеном закону. Истакнуто је да овај модел образовања представља значајан елемент реформе образовног система и да је битно да постоји доследност у примени закона. Чланови Одбора су изнели мишљење да се увођењем дуалног образовања нуди квалитетније средње образовање које пружа више могућности избора за децу и боље повезивање са привредом. Чланови Одбора указали су и на опасност од увођења дечјег рада, и потребе да се обезбеди заштита деце која улазе у свет рада.
Након расправе, Одбор је усвојио у начелу Предлог закона о дуалном образовању.

Предлогом закона о изменама и допунама Закона о предшколском васпитању и образовању врши се усклађивање са Законом о основама система образовања и васпитања и прецизније се уређује језик остваривања васпитно-образовног рада и питање подршке деци из осетљивих друштвених група, навео је министар просвете, науке и технолошког развоја.

Након расправе, чланови Одбора усвојили су предложени закон у начелу.

Чланови Одбора су након расправе усвојили у начелу и Предлог закона о изменама и допунама Закона о основном образовању и васпитању и Предлог закона о изменама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању.

У наставку седнице, размотрени су и усвојени Предлог закона о потврђивању Конвенције о нуклеарној сигурности и Предлог закона о потврђивању Заједничке конвенције о сигурности управљања истрошеним горивом и о сигурности управљања радиоактивним отпадом, које је образложи директор Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења и нуклеарну сигурност Слађан Велинов.

Седници је председавао председник Одбора Муамер Зукорлић, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора Ратко Јанков, Олена Папуга, доц. др Михаило Јокић, Никола Савић, Љибушка Лакатош, проф.др Жарко Обрадовић, мр Александра Јерков, Фатмир Хасани, Ђорђе Косанић, проф. др Љубиша Стојмировић, проф. др Марко Атлагић, Милена Бићанин и Марко Парезановић.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Понедељак, 23. октобар 2017. | 18. седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво 23.10.2017.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31