Уторак, 12. октобар 2021.

17. седница Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду

Чланови Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду, одржали су 12. октобра 2021. године седницу, на којој су размотрили актуелно стање у пољопривреди, буџет - подстицаји.


Седници су присуствовали државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Жељко Радошевић, помоћници директора Управе за аграрна плаћања Бојан Живковић и Драгослав Милутиновић, и шеф Кабинета министра Марко Сарановац.

Председник Одбора Маријан Ристичевић навео је да је о закључцима Одбора са претходне седнице, када је размотрен Нацрт буџета за 2022. годину, обавестио све надлежне стране. Он је истакао да Министарство финансија показује добру вољу да се исплати део дуговања пљопривредницима и нагласио да сав новац који се намени за стимулацију пољопривреде иде у корист развоја саме државе. Уколико подстицаји касне и не исплаћују се редовно, и држава ће бити оштећена, назначио је Ристичевић. Он је истакао и да се примећује раст цена импута у производњу, као што су минерално ђубриво и гас.

Државни секретар Жељко Радошевић захвалио се Одбору на конструктивној сарадњи и подршци Министарству у раду. Указао је на актуелне пољопривредне послове који су у току. Сложио се са Ристичевићем да је скок у ценама свих репроматеријала, од семена, до минералних ђубрива. Он је истакао да су пољопривредници највећи инвеститори у Србији, јер сваке године уложе преко две милијарде евра у свој рад, од чега има корист и буџет Републике Србије. Зато треба, као подршку, обезбедити што више средстава из буџета за пољопривреду, навео је Радошевић. Он је указао и да добри резултати у извозу пољопривредних производа показују виталност наше пољопривреде, у условима глобалне кризе изазване пандемијом корона вируса. Нацртом буџета Рерпублике Србије за 2022. годину јесте педвиђено за 837 милиона динара мање издвајања из буџета, указао је он, и додао да је Одбор предузео адекватне кораке да се то промени, те је изнео уверење да ће ипак бити издвојено више из буџета за пољопривреду, као и да ће субвенције пољопривредницима бити исплаћиване на време наредне године.

У наставку седнице, уследила је расправа у којој су учествовали чланови Одбора и представници Министарства, износећи своје ставове и мишљења на тему актуелног стања у пољопривреди, подстицаја и буџета за пољопривреду за наредну годину.

Седници је предсеавао председник Одбора Маријан Ристичевић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Момир Стојилковић, Оља Петровић, Велибор Станојловић, Горан Ковачевић, Ненад Филиповић, Милија Милетић, Станислава
Јаношевић, Никола Кожовић, Арпад Фремонд, Соња Тодоровић, Верољуб Матић, Миленка Субић, Хаџи Милорад Стошић и Жарко Богатиновић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Уторак, 12. октобар 2021. | 17. седница Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду 12.10.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
понедељак, 24. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја