Понедељак, 15. децембар 2014.

17. седница Одбора за културу и информисање

Одбор за културу и информисање одржао је, 15. децембра, седницу у форми округлог стола на тему „Обележавање 10 година рада Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности“.


Седницу је отворила председница Одбора за културу и информисање Весна Марјановић која је истакла значај добре сарадње Народне скупштине и Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и указала да треба радити на ефикаснијој контроли рада Владе и заштити људских права и слобода.
О значају институције Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности говорили су Заштитник грађана Саша Јанковић, шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Дeвенпорт, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Питер Буркхард и директорка Фондације за отворено друштво у Србији Jадранка Јелинчић. Говорници су заједнички оценили да је најбоља потврда рада Повереника чињеница да број активности Повереника расте, односно да се повећава број притужби које грађани упућују овој институцији. Представници међународне заједнице навели су да је рад Повереника високо оцењен и представља добар пример како се у пракси треба борити за поштовање основних људских права и слобода. Уводничари су као значајан податак навели резултате истраживања који показују да поверење грађана у независне институције расте.
Обраћајући се учесницима седнице, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић рекао је да је потребно побољшати нормативни оквир и указао на значај стратешког приступа овој области. Шабић је као пример навео да је 2010. године усвојена Стратегија заштите података о личности, али да акционог плана за њену примену и даље нема. Он је сарадњу са Народном скупштином оценио као добру и навео да су предлози и сугестије Повереника увек наилазили на подршку народних посланика.
У раду седнице учествовали су, осим чланова Одбора, и представници невладиних организација, Транспарентност Србија, Друштво за информатику Србије, НУНС, Фонд за хуманитарно право, Партнери за демократске промене Србија и Мрежа за реституцију, који су говорили о значају права на приступ информацијама од јавног значаја и помацима који су у овој области урађени протеклих година. Представници невладиног сектора навели су и примере ускраћивања права на приступ информацијама од јавног значаја од стране појединих државних органа и указивали на друге проблеме са којима с суочавају о овој области.

Седници је председавала председница Одбора Весна Марјановић.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Понедељак, 15. децембар 2014. | 17. седница Одбора за културу и информисање 15.12.2014.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
недеља, 5. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја